Το ΚΠΙΣΝ γιορτάζει την Κινεζική Πρωτοχρονιά

Κινεζική Πρωτοχρονιά αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και γιορτάζεται κάθε χρόνο ποικιλοτρόπως. Πρόκειται για μία κινητή εορτή, λόγω του ότι το κινεζικό ημερολόγιο είναι σεληνιακό, και φέτος γιορτάζεται στις 16 Φεβρουαρίου. Το 2018, λοιπόν, η Κίνα εισέρχεται στο Έτος του Σκύλου ή αλλιώς υποδέχεται το έτος 4716.

Σε αυτό το πλαίσιο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) που διοργανώνει δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Η πρώτη (σήμερα, 13 Φεβρουαρίου) στηρίζεται σε μια θεωρητική προσέγγιση και αφορά την εικαστική παραγωγή της Κίνας και την ιστορία της τέχνης της, ενώ η δεύτερη (16 Φεβρουαρίου), η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αφορά τη δημιουργία κατασκευών.

Αναλυτικά:

1. Μια σύντομη περιήγηση στην κινεζική τέχνη

Μία περιήγηση στην κινεζική τέχνη, με αφορμή την κινεζική Πρωτοχρονιά, από την προνεωτερική εποχή έως τα γεγονότα της Πολιτιστικής Επανάστασης, και μέχρι την αναγέννησή της και την κυριαρχία της στο διεθνές χρηματιστήριο. Θα επιχειρηθεί μια ανάλυση των βασικών χαρακτηριστικών της κινεζικής τέχνης πριν την επαφή της με τη Δύση και θα παρουσιαστούν οι σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1975). Τέλος, θα περιγραφεί η κινητικότητα της Νέας Κινεζικής Τέχνης μετά το ’90 και οι προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

Εισηγητής: Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού, Πολυτεχνείο Κρήτης. ΜDeSS GSD Harvard University, Δρ. Ε.Μ.Π

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018
19.00 – 21.00

ΠΥΡΓΟΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΕΒΕ

Είσοδος ελεύθερη

Κινεζική Πρωτοχρονιά

2. Η Κίνα γιορτάζει το έτος 4716!

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η πιο φιλόζωη πρωτοχρονιά του κόσμου! Φέτος στις 16 Φεβρουαρίου έρχεται το έτος 4716 (!) στην Κίνα, περιτριγυρισμένο από μικρόσωμους και μεγαλόσωμους σκύλους… σαν αυτούς που θα φτιάξουμε στο εργαστήριο μας! Μόνο που οι δικοί μας θα έχουν περίεργα, φωτεινά χρώματα και θα μπορούν να ενώνουν ουρές και μουσούδες και να παριστάνουν ακίνητα τοτέμ! Έχουν τέλεια ισορροπία στο ένα πόδι κι αν τους κουνήσεις λίγο μπορούν να σταθούν όρθιοι στα δύο αυτιά!

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Playroom

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018
17.00-18.00: 4-8 ετών και γονείς
18.15-19.15: 8-12 ετών
19.30-20.30: ενήλικες

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΒΕ

Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας.

Έως 25 συμμετοχές ανά εργαστήριο.

Η λίστα προτεραιότητας δημιουργείται 30’ πριν την έναρξη του εργαστηρίου.