Ξεκίνησε η έκθεση «Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές. Η ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη»

«O Αναγνωστάκης είναι σπουδαίος ποιητής, εκτός των άλλων, επειδή η πολιτική του ανησυχία δεν χειραγωγεί την ποίησή του, αλλά τη διαπερνά γόνιμα, καθώς μετουσιώνεται με ευαισθησία σε Τέχνη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, εγκαινιάζοντας χθες την έκθεση «Το θέμα είναι τώρα τι λες. Η ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο έργο του ποιητή, μεταξύ άλλων, είπε: «Τον Αναγνωστάκη τον μνημονεύουμε συνήθως ως πολιτικό ποιητή. Και ασφαλώς υπήρξε ον πολιτικό, με όλη τη σημασία της λέξης. Στρατευμένος στην Αριστερά ήδη από τη νεανική του ηλικία, στα χρόνια της Αντίστασης, αγωνίστηκε με πάθος για τις ιδέες του, καταβάλλοντας βαρύ προσωπικό τίμημα. Η πολιτική διάσταση είναι πανταχού παρούσα στο έργο του, ωστόσο δεν τον οδηγεί σε δογματικές και άκαμπτες κατασκευές, καθώς δεν αναιρεί την κριτική, την αμφισβήτηση. Το χιούμορ, την αιρετική διάθεση, την ευαισθησία, τον σαρκασμό και τον αυτοσαρκασμό του».

Με την ιδιότητα και του Προέδρου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για το Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής, της πρώτης που διοργανώνεται στην Αθήνα, και ευχαρίστησε θερμά τους οργανωτές, αλλά και τον γιο του ποιητή, Ανέστη Αναγνωστάκη, για την προσφορά του προσωπικού του αρχείου για τις ανάγκες της έκθεσης.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε έντεκα ενότητες. Κάθε μία αντιστοιχεί σε μία ποιητική συλλογή, και όλες μαζί κτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη και επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, πρωτίστως στο πεδίο της ποίησης και του πολιτισμού· συνάμα όμως και σε εκείνο της πολιτικής συμμετοχής και της κοινωνικής παρουσίας. Συστήνουν, με άλλα λόγια, την ποιητική και πολιτική ηθική του Αναγνωστάκη.

Ποιήματα, κριτικά δοκίμια, άρθρα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και οπτικοακουστικά τεκμήρια, τα οποία προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του ποιητή –όπως το ταξινόμησε ο γιος του, ο Ανέστης– αλλά και από τις συλλογές του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Αρχείου της ΕΡΤ, μας ταξιδεύουν στους σταθμούς της προσωπικής και συλλογικής πορείας του Μανόλη Αναγνωστάκη, όπως αυτή διαμορφώθηκε δυναμικά μέσα στις πολιτικές, τις κοινωνικές και τις πνευματικές συγκρούσεις των χρόνων 1940-1974, καθώς και στη μεταπολιτευτική περίοδο. Την έκθεση επιμελήθηκαν οι Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Ελισσάβετ Κοτζιά και Παντελής Μπουκάλας υπό την εποπτεία της Άννας Ενεπεκίδου και της Ναταλίας Μπούρα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Θεανώ Φωτίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κώστας Αθανασίου, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, κα Νίκη Μαρωνίτη, καθώς και πολλοί Βουλευτές.

Από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη και ο καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Νάσος Βαγενάς.

Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» της UNESCO και θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2018.

Εκθεσιακός χώρος του Ιδρύματος της Βουλής

Βασ. Σοφίας 11 (είσοδος από Σέκερη), Αθήνα 106 71

τηλ.: 210-3735253

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.