Σκληρό επεισόδιο στο eurogroup | Τσακαλώτος προς Ντράγκι: Οικονομία δεν είναι μόνον οι τράπεζες, υπάρχουν και οι πολίτες…

Ειδικού συνεργάτη

Σε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου  και του διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μετεξελίχτηκε η συζήτηση για την Ελλάδα στο χθεσινό eurogroup. Την ένταση και την κρισιμότητα του επεισοδίου επιβεβαιώνουν άριστα πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, παρά την εμφανή προσπάθεια του προέδρου του eurogroup, Μάριο Σεντένο, να υποβαθμίσει την ένταση και τη σημασία του επεισοδίου, το οποίο όμως o ίδιος επιβεβαίωσε. «Κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη…», είπε μετά τη συνεδρίαση ο κ. Σεντένο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές -και παρά την επίμονη σιωπή από μεριάς του ελληνικού ΥΠΟΙΚ σχετικά με το επεισόδιο- η αντιπαράθεση ξεκίνησε αφού είχε κατ’ αρχήν εγκριθεί η καταβολή της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ της γ’ αξιολόγησης στην Ελλάδα, η οποία, ωστόσο, στη συνέχεια  ανεστάλη ακριβώς ένεκα του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε από ένα ερώτημα του κ. Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί τί ακριβώς προβλέπει το ελληνικής εμπνεύσεως πρόγραμμα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

Η απάντηση του κ. Τσακαλώτου περιορίστηκε αρχικά στην έκθεση των εξελίξεων σχετικά με τους πλειστηριασμούς των «κόκκινων δανείων», με τον Έλληνα υπουργό να εξηγεί στη συνέχεια ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει εμπεριστατωμένη αναφορά στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του ελληνικής εμπνεύσεως μετα-μνημονιακού προγράμματος, διότι θα πρέπει αρχικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress tests, που έχει εξαγγείλει η ίδια η ΕΚΤ, και επί τη βάσει των αποτελεσμάτων τους να σχεδιαστεί η συνέχεια.

Το σχόλιο Ντράγκι που ακολούθησε την απάντηση Τσακαλώτου υπήρξε το έναυσμα της αντιπαράθεσης και οι τόνοι ανέβηκαν. Συγκεκριμένα ο κ. Ντράγκι φέρεται να σχολίασε ότι δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τη μετα-μνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα, αν δεν έχει ξεκαθαριστεί απολύτως το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Μια αναφορά που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του κ. Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί να ζητείται ξανά από την Ελλάδα να επιλύσει με επιβάρυνση του δημόσιου χρέους της, όπως έγινε στα έως τώρα μνημόνια, μόνη χώρα-μέλος της ευρωζώνης, στην οποία εφαρμόστηκε αυτή η πρακτική, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνση του χρέους, την απομείωση του οποίου παράλληλα συζητά το eurogoup.

Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τις ίδιες πηγές, εξήγησε ότι με τη χώρα εκτός του QE, διαμορφώνεται εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον εσωτερικού ανταγωνισμού σε βάρος της οικονομίας της Ελλάδας, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να πλήττει την ανάκαμψη, παρά το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη .

Ο κ. Ντράγκι αντέδρασε εξηγώντας γιατί η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποδεχτεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QΕ, με τον κ. Τσακαλώτο να επανέρχεται και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ απορρίπτει, όμως, τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου. Είναι σα να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογο, είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικής εμπνεύσεως πρόγραμμα για τη μετα-μνημονιακή περίοδο σχεδιάστηκε όχι για τις ελληνικές τράπεζες αλλά για την ελληνική οικονομία, που πρέπει να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών, μετά από 10 χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι υπουργοί συμπαραστάθηκαν στον κ. Τσακαλώτο, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η στήριξη που πρόσφερε στην Ελλάδα και ο Γερμανός μεταβατικός υπουργός Οικονομικών, Αλτμάγιερ.

Υπενθυμίζεται ότι τι περιστατικό λαμβάνει χώρα μετά από την επίμονη και επανειλημμένη πρόταση Στουρνάρα για προληπτική πιστοληπτική γραμμή και νέο μνημόνιο μετά τον Αύγουστο, για φθηνότερη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, πρόταση που επίσης κατ’ επανάληψη έχει απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση.