Κίνα: Σε μεταρρυθμίσεις στην κυβέρνηση συμφώνησε το Κομμουνιστικό Κόμμα

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας συμφώνησε σήμερα να εμβαθύνει τις μεταρρυθμίσεις στο κόμμα και τα υπουργεία της κυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να προωθηθεί η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για τις επικείμενες αλλαγές.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε ύστερα από την τριήμερη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και δημοσιοποιήθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), αναφέρει ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων θα τεθεί προς επικύρωση από το κοινοβούλιο, οι εργασίες που οποίου ξεκινούν στις 5 Μαρτίου.

“Ο μετασχηματισμός των κυβερνητικών λειτουργιών και η βελτιστοποίηση των ρυθμίσεων των κυβερνητικών οργάνων και η ανάπτυξη των λειτουργιών τους αποτελούν σημαντική αποστολή για την εμβάθυνση της μεταρρύθμισης του κόμματος και των υπηρεσιών του κράτους”, ανέφερε το Xinhua.

Ενώ η ανακοίνωση δεν δίνει λεπτομέρειες για το ποιες υπηρεσίες μπορεί να συγχωνευθούν, να αναδιοργανωθούν ή να καταργηθούν, αναφέρει ότι θα ενδυναμωθεί η εποπτεία της αγοράς και η διαχείριση των φυσικών πόρων καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Το κόμμα συμφώνησε επίσης οι τοπικές κυβερνήσεις να έχουν μεγαλύτερη εξουσία στη λήψη αποφάσεων, αρκεί αυτές να ευθυγραμμίζονται με την κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε το Xinhua. Ωστόσο, δεν θα αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του κοινοβουλίου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες, καθώς θα πρέπει να επικυρωθούν επισήμως από τους βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να προσυπογράψουν έναν ευρύ ανασχηματισμό στις ανώτερες κυβερνητικές θέσεις, όπως αυτή του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα στο οποίο θα επικεντρωθεί το κοινοβούλιο είναι να εγκρίνει τροπολογίες στο σύνταγμα, που θα περιλαμβάνουν την άρση του ορίου των δύο θητειών για την παραμονή στην προεδρία, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σι Τζινπίνγκ, εάν θέλει, μπορεί να παραμείνει για πάντα στην εξουσία.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters