Ελλάδα-Κύπρος: Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και ΑΟΖ

Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο και ΑΟΖ, διακήρυξαν από την Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, την πρώτη των δύο ΥΠΕΞ μετά την ορκωμοσία της νέας κυπριακής κυβέρνησης και του νέου Κύπριου υπουργού, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία.

Η συνάντηση των δύο υπουργών, στην οποία εκφράστηκε ξεκάθαρη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της εξαιρετικής διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, έλαβε χώρα υπό τη σκιά τη νέας τουρκικής πρόκλησης, με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα  σε περιοχές στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το Καστελόριζο.

Η πρώτη επίσκεψή του κ. Χριστοδουλίδη, όπως τονίστηκε, ήταν μία επίσκεψη διαβουλεύσεων και συντονισμού στα καίρια θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ώστε οι επόμενες ενέργειες των δύο χωρών να είναι ακόμα πιο συγχρονισμένες και αποτελεσματικές.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Κύπρο αλλά και σε μικρότερα νησιά της ελληνικής επικράτειας, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του δικαίου της Θάλασσας πρέπει να τεθούν με σαφήνεια στην Τουρκία, εφόσον έρθει, στην επικείμενη σύνοδο ΕΕ -Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βάρνα εντός του Μαρτίου. Εκεί θα τεθεί, όπως είπε επίσης και ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «η τουρκική συμπεριφορά αυτή την περίοδο δεν απειλεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είναι και εις βάρος της ίδιας της ΕΕ, η οποία επενδύει για να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη».

«Την ίδια στιγμή το μήνυμα που στέλνουμε στα γειτονικά κράτη είναι ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποσκοπούν να προκαλέσουν πλήγμα στην επιτυχή πολιτική περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Α. Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες» προσέθεσε.

«Η Τουρκία χαρακτηρίζεται αυτή την εποχή από μία αυξανόμενη νευρικότητα, από μία αίσθηση που έχει ότι μπορεί να ανοίγει μέτωπα παντού, ότι μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαίτηση και της Χάρτας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και κάλεσε την Τουρκία όχι μόνο να σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά ιδιαίτερα το δίκαιο της Θάλασσας.

Και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα της Κύπρου και ο τρόπος που εξελίσσεται η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαιώνει ότι είχαμε και οι δύο μας δίκαιο -Κύπρος και Ελλάδα- όταν υπογραμμίζαμε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας». «Τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Τουρκία ήταν σήμερα μία νομιμοποιημένη δύναμη από Κύπρο και Ελλάδα να παρεμβαίνει στην περιοχή και στην κυπριακή ΑΟΖ»; διερωτήθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στην ΕΕ, είπε ότι «μαζί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης πρέπει να τίθενται και τα κριτήρια της διεθνούς παρουσίας του υποψήφιου κράτους-μέλους ή του κράτους που θέλει ειδικές τελωνειακές διασυνδέσεις με την ΕΕ. Δεν μπορεί ένα τέτοιο κράτος να ακολουθεί επιθετική εξωτερική πολιτική να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και να παρακάμπτει το δίκαιο της Θαλάσσης».

Ως επίσκεψη συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα που καταδεικνύει τους ισχυρούς αδελφικούς διαχρονικά δεσμούς Κύπρου και Ελλάδας χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα για την Κύπρο «είναι το στήριγμα, ο σταθερός σύμμαχος και εταίρος τόσο σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού όσο και γενικότερα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση του Κυπριακού, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, όπως έχει διαμηνύσει και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, «εάν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες αξιώσεις που ακούμε το τελευταίο διάστημα από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού ενώ παράλληλα να διερευνηθούν οι προοπτικές για την επανασύγκληση της διάσκεψης για την Κύπρο παρουσία των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ».

Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό της Κύπρου σχετικά με τις ενέργειες, τις δηλώσεις και τις προσεγγίσεις από τουρκικής και τ/κ πλευράς όσον αφορά τις πραγματικές τους προθέσεις για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Ξεκαθάρισε δε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία και σύνεση». Δεν πρόκειται, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «να παρασυρθούμε σε προσεγγίσεις που ενδεχομένως η τουρκική πλευρά θα επιθυμούσε να μας σπρώξει, ούτε θα απομακρυνθούμε από την προσήλωσή μας, τον κύριο στόχο μας, που είναι τερματισμός της κατοχής και η επανένωση τη Κύπρου. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση πραγμάτων, χωρίς να παραλείπουμε να πράττουμε αυτό που επιβάλλεται μέσα από τη διπλωματική οδό καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και αξιοποιώντας την ΕΕ».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας ενώπιον των κοινών προκλήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η υφιστάμενη συνεργασία των δύο χωρών φέρνει ήδη αποτελέσματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντιδράσεις που ενδεχομένως η Τουρκία θα ήθελε να οδηγηθούμε και ευνοούν τη συνέχιση της κρίσης, η οποία αποσκοπεί να εξυπηρετήσει αποκλειστικά συμφέροντα της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούν και μέσω της διπλωματικής οδού εργάζονται για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση» είπε.

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, τόνισε τη σημασία της δήλωσης της ΕΕ, καθώς είναι η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ για θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως είπε. Αναφορικά με τη στάση της διεθνούς κοινότητας, εξήγησε ότι «είναι πάρα πολύ προσεκτική με την Τουρκία διότι κυριαρχούν στον τρόπο σκέψης όχι πάντα τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιεί προς τρίτες χώρες». Συμπλήρωσε δε ότι «αυτό που εμείς απαιτούμε είναι να είμαστε σταθεροί στον δημοκρατικό προσανατολισμό της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας, σταθεροί στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και σταθεροί στην αποτροπή να εκδηλώνονται επιθετικές εξωτερικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα σε λαούς και κράτη».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης και για τα ζητήματα της περιοχής, την κατάσταση στη Συρία, τις εξελίξεις στην ΕΕ και πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί από κοινού από τις δύο χώρες. Αμφότεροι εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη συνάντηση αυτή αλλά και την εντατικοποίηση της συνεργασίας, η οποία συμφωνήθηκε για τακτικές συναντήσεις και σε επίπεδο γενικών γραμματέων και διευθύνσεων των δύο υπουργείων σε ειδικά θέματα και προβλήματα στην περιοχή.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Κύπριο ομόλογό του στο Ναύπλιο στις 11 Μαΐου, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των κρατών-μελών της ΕΕ, Βαλκανικής και Βίσεγκραντ μαζί με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού