Γενικεύεται το “πολεμικό κλίμα” για τους δασμούς Τραμπ – Αντίμερα και από την Κίνα – “Περίοδος χάριτος” 30 ημερών από ΗΠΑ σε Καναδά και Μεξικό

Γενικεύεται το πολεμικό κλίμα για τους δασμούς Τραμπ, καθώς η μία μετά την άλλη οι οικονομίες του κόσμου σηκώνουν το γάντι μπροστά στην πρόκληση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές σε αλουμίνιο και χάλυβα, που απειλούν να δυναμιτίσουν την ανοιχτή παγκόσμια οικονομική και εμπορική προοπτική και να οδηγήσουν σε όψιμο νέο γύρο οικονομικού εθνικισμού.

Τη φορά αυτή η απάντηση ήρθε ξανά από την Κίνα. Όπως διεμήνυσε ο Kινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, το Πεκίνο «ασφαλώς» θα δώσει την «προσήκουσα και απαραίτητη απάντηση» εάν βρεθεί αντιμέτωπο με αμερικανικές εμπορικές κυρώσεις, ξεκαθαρίζοντας πως η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίμετρα εναντίον των Η.Π.Α. αν επιβληθούν οι υψηλοί δασμοί στα προϊόντα που εξάγουν οι κινεζικές βιομηχανίες χάλυβα και αλουμινίου, που εξήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, όσοι καταφεύγουν στον εμπορικό πόλεμο επιλέγουν το λάθος φάρμακο», έκρινε ο Ουάνγκ. Η συνταγή αυτή δεν σημαίνει μόνο ότι «τιμωρούν άλλους», αλλά και ότι ταυτόχρονα «τιμωρούν τους εαυτούς τους», συμπλήρωσε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της ολομέλειας της κινεζικής λαϊκής εθνοσυνέλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν μεταδώσει εκτεταμένα ρεπορτάζ σχετικά με τις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, μεταξύ των άλλων με αναφορές στα αντίμετρα που ετοιμάζει η Ε.Ε..

Παράλληλα, η εφημερίδα The Washington Post αναφέρει σήμερα ότι ο κ. Τραμπ σχεδιάζει να προσφέρει στον Καναδά και στο Μεξικό προσωρινή εξαίρεση 30 ημερών από τους νέους δασμούς που σκοπεύει να επιβάλλει στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι το εάν η εξαίρεση αυτή θα παραταθεί θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών της βόρειας Αμερικής (NAFTA), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αυτές τις μέρες και απ’ αυτήν την πλευρά θεωρείται πως είναι μέτρο πίεσης προς το Μεξικό και τον Καναδά για να ανεχτούν τους δασμούς Τραμπ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού