Ζήτημα ημερών η ανεξαρτητοποίηση Βενιζέλου – Το σκέπτεται ακόμη και πριν το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Ειδικού συνεργάτη

Ζήτημα ημερών είναι πλέον η επίσημη ανεξαρτητοποίηση του πρώην προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, κ. Ε. Βενιζέλου, όπως αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές από μεριάς στελεχών του Κινήματος Αλλαγής.

Το οριστικό διαζύγιο του κ. Βενιζέλου με το Κίνημα και την υπό ίδρυση νέα πολιτική παράταξη του ευρύτερου χώρου φέρνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης της Ν.Δ. για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για 3 υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, την οποία δεν υπερψήφισε η παράταξη της κυρίας Φώφης Γεννηματά και των συνεργαζόμενων πολιτικών κινήσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης από το Κίνημα Αλλαγής να μην υποστηρίξει την πρόταση της Ν.Δ. εξεδήλωσε στην κυρία Φώφη Γεννηματά τη έντονη δυσαρέσκειά του για την τακτική «ίσων αποστάσεων» μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Ν.Δ., την οποία προσπαθεί να σταθεροποιήσει η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗ.ΣΥ. την τελευταία περίοδο, ως «ταυτοτικό» πολιτικό χαρακτηριστικό του υπό ίδρυση πολιτικού φορέα.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ξεκαθάρισε στην κυρία Γεννηματά ότι θα εψήφιζε διαφορετικά από το Κίνημα Αλλαγή στη Βουλή, υποστηρίζοντας την πρόταση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους 3 υπουργούς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..  Πράγματι, υπενθυμίζεται ότι  ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για διερεύνηση ευθυνών των υπουργών Υγείας κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθού και Πολάκη, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι στηρίζει την πρόταση Μητσοτάκη.

Η αντίδραση της κυρίας Γεννηματά και των συνεργατών της απέναντι στον κ. Βενιζέλο, εκφράστηκε ατύπως σε δημοσιογραφικούς κύκλους, λίγο αργότερα και συνοψίζεται στη φράση «ουδέν σχόλιο», σε μια προφανή προσπάθεια της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. να υποβαθμίσει το θέμα.

Παρ’ ό,τι η έκφραση δυσαρέσκειας Βενιζέλου προς την κυρία Γεννηματά δεν επεκτάθηκε σε άλλα πολιτικά θέματα και περιορίστηκε στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διαρρέουν τις τελευταίες ώρες ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαμηνύει ότι θα κινηθεί την προσεχή περίοδο σε ανεξαρτητοποίηση από την κοινοβουλευτική ομάδα τη ΔΗ.ΣΥ., με την οποία άλλωστε τελευταία οι σχέσεις του ήταν απολύτως τυπικές.

Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου ξεκαθαρίζουν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καμιά πρόθεση να ενταχθεί σε άλλο κόμμα και προτίθεται να διατηρήσει την αυτόνομη πολιτική πορεία του ως το τέλος της τρέχουσας Βουλής.

Σχολιάζοντας τυχόν διάθεση Βενιζέλου να παραιτηθεί από βουλευτής για να περιέλθει η έδρα στη ΔΗ.ΣΥ, συνεργάτες του ανέφεραν ότι κατόπιν της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Νοvartis με τον ίδιο συγκαταλεγόμενο μεταξύ των πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα στα σκάνδαλο, τέτοια παραίτηση όχι μόνο δεν θα ήταν σκόπιμη, αλλά θα ήταν και πολιτική αήθεια εάν τυχόν η ΔΗ.ΣΥ. ζητούσε την παράδοση της βουλευτικής έδρας από τον κ. Βενιζέλο.

Συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, σε γνώση των οποίων περιήλθαν αυτές οι αναφορές συνεργατών του κ. Βενιζέλου, σχολίαζαν με νόημα πως η παράταξη προσφέρει όλη τη δυνατή στήριξή της σε όσους συγκαταλέγονται στις δυνάμεις της.

Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι από σήμερα το πρωί ο κ. Βενιζέλος σε κύκλο τηλεφωνημάτων με κομματικούς παράγοντες της επιρροής του, δέχεται πιέσεις να αναβάλλει τη ανεξαρτητοποίησή του, μέχρι την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, ώστε όσοι σύνεδροι ανήκουν στον κύκλο επιρροής του να μην περιέλθουν σε δυσμενή θέση κατά τις συνεδριακές διαδικασίες.