Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βρετανίας- Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ (UPD)

Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας χθες την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλεξάντερ Γιακοβένκο «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Βρετανία: Εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τη Ρωσία

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απέλαση από το Λονδίνο εδώ και 30 χρόνια θα υποβαθμίσει τις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών στη Βρετανία για τα επόμενα χρόνια.

«Θα παγώσουμε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία όπου υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών ή κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των διμερών σχέσεων με τη Μόσχα, καθώς και την υποβάθμιση της βρετανικής παρουσίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το καλοκαίρι.

Έπειτα από την «αποτρόπαιη αυτή ενέργεια» κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μπορεί πλέον να είναι η ίδια. Θα διακόψουμε όλες τις προγραμματισμένες διμερείς επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία», είπε διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει την «ανάκληση της πρόσκλησης προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών» Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΝΑΤΟ: Η Ρωσία να απαντήσει στα ερωτήματα της Βρετανίας

«Κανείς υπουργός και κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν θα παραστεί» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία, συνέχισε.

Η Βρετανία θα θεσπίσει νόμους που θα ενισχύσουν την άμυνά της απέναντι σε όλες τις μορφές «εχθρικής κρατικής δραστηριότητας», περιλαμβανομένης της ικανότητας να σταματά όσους θεωρεί ύποπτους για τέτοια δραστηριότητα στα σύνορα της χώρας. Σήμερα αυτό γίνεται μόνο για άτομα ύποπτα για τρομοκρατική δράση, ανακοίνωσε η Μέι.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα εξετάσει εάν η ενίσχυση των εξουσιών αντικατασκοπείας είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση εχθρικών ενεργειών ξένων πρακτόρων στη χώρα.

Μακρόν για υπόθεση Σκριπάλ: “Θα ανακοινώσω εντός των ημερών μέτρα που θα λάβουμε”

Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των μεγάλων εγκληματιών και των διεφθαρμένων ελίτ, δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέση στη Βρετανία για τους ίδιους ή για τα χρήματά τους.

«Παρανοϊκές» οι κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης, δηλώνει η Ζαχάροβα

Η Μόσχα εξακολουθεί να επεξεργάζεται αντίμετρα εις βάρος της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 ρώσους διπλωμάτες στο πλαίσιο της υπόθεσης Σκριπάλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τα σχόλια αυτά έκανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ και ακολουθούν την ανακοίνωση της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι χθες Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει ρώσους διπλωμάτες–κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί τόσο μαζικά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα, “αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

Λαβρόφ: “Εξωφρενικές” οι ενέργειες του Λονδίνο

Τη δήλωση αυτή έκανε η Ζαχάροβα στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα ληφθούν “στο εγγύς μέλλον”.

Η ίδια κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα του περιστατικού με τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και της κόρης του και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης “παρανοϊκές”.

Στόλτενμπεργκ: Κατηγορεί Ρωσία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Δύσης

“Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο…Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις”, σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

Κοινό ανακοινωθέν κατά Ρωσίας από τις δυτικές δυνάμεις

“Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση”.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ διερωτήθηκε μάλιστα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. “Η αλήθεια” για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού