Συνομιλίες ΝΔ-Ένωσης Κεντρώων για πολιτική συνεργασία

Σταθερές επαφές έχουν πλέον στελέχη της Ν.Δ. (σε πλήρη συνεννόηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη) με την Ένωση Κεντρώων, σε μια προσπάθεια δημιουργίας παγιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, για την περίοδο ως τις προσεχείς εκλογές (όποτε κι αν γίνουν), αλλά και μετά απ’ αυτές, σε περίπτωση που απαιτηθεί κοινοβουλευτική συνεργασία αργότερα για να σχηματιστεί κυβέρνηση  με άξονα το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι επαφές και οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο πλευρών, πολλές φορές με την παρουσία και του κ. Β. Λεβέντη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη, έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης του Κινήματος Αλλαγής και τις εμφανείς αποστάσεις που τηρεί πλέον η κυρία Φώφη Γεννηματά από το σενάριο συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ..

Η «μετακίνηση» του Κινήματος Αλλαγής στον πολιτικό χάρτη και το παραταξιακό repositioning που επιχειρεί η πρόεδρος του, έχουν δημιουργήσει παρασκηνιακή κινητικότητα, όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που -όπως, επίσης, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές- επιβάλλει την ενεργοποίηση εναλλακτικών σεναρίων για κυβερνήσεις συνεργασίας μετεκλογικά, με δεδομένη την αποδυνάμωση του βασικού σεναρίου συγκυβέρνησης Ν.Δ.-Κινήματος Αλλαγής.

Όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές τις παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Ένωσης Κεντρώων, αναφέρουν ότι το κλίμα διεξαγωγής τους είναι άριστο και οι πιθανότητες για μια σταθερή συνεργασία των δύο πλευρών μεγάλες. Άλλωστε, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επειδή η Ένωση Κεντρώων έχει εξ αρχής θέσει ως όρο της συνεργασίας αυτής τον σεβασμό της αυτονομίας της και την παροχή εγγυήσεων ότι δεν θα επιχειρηθεί «κυνήγι» προσέλκυσης πολιτευτών και στελεχών της από μεριάς της Ν.Δ.. και ο όρος αυτός έχει ικανοποιηθεί με προσωπική δέσμευση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Λεβέντη, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών, οι συνεννοήσεις προχωρούν γρήγορα και σε άριστο κλίμα.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων, δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά στοιχεία. Ωστόσο, παράγοντες της Ν.Δ. που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων αυτών, εκφράζουν ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε μια σειρά σημαντικών  θεμάτων της επικαιρότητας, καταγράφεται σύμπτωση απόψεων.  Ως παράδειγμα αναφέρεται το θέμα του σκοπιανού, όπου οι απόψεις των δύο πλευρών αναφέρεται πως ταυτίζονται απολύτως.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο θέμα της οικονομίας και της κυβερνητικής ρητορικής για έξοδο από το μνημόνιο, όπου μεταφέρεται πως υπάρχει μεγάλη ομοιότητα απόψεων μεταξύ Ν.Δ. και Ένωσης Κεντρώων, για την παράταση της σκληρής εποπτείας ακόμη κι αν ολοκληρωθεί τον προσεχή Αύγουστο το 3ο μνημόνιο. Επίσης, τα δύο κόμματα μοιράζονται την εκτίμηση ότι οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και πολλών διεθνών αναλυτών για την ελληνική οικονομία είναι υπεραισιόδοξες και είναι απόρροια της προσπάθειας να εμπεδωθεί κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας για λόγους σχετικούς με τις συγκυριακές επικοινωνιακές ανάγκες ευρωπαϊκών παραγόντων, ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει την «ανάσα» να πάει μακριά μετά την τυχόν ολοκλήρωση του μνημονίου.

Τέλος, σχεδόν πανομοιότυπες θέσεις έχουν τα δύο μέρη και σε μια σειρά ζητημάτων της «καθημερινότητας» των Ελλήνων, την οποία τόσο η Ν.Δ. όσο και η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζουν ως ζοφερή.