Σύνοδος ΔΝΤ | Ολοκληρώθηκε η ελληνική παρέμβαση – Αισιοδοξία για το χρέος και το πέρασμα στη μετα-μνημονιακή εποχή

Ολοκληρώθηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία οι επαφές και οι παρεμβάσεις του ελληνικού οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ προχώρησαν χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας σε μακρά ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με την έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τους όρους επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα από τον προσεχή Αύγουστο και μετά, οπότε και ολοκηρώνεται το 3ο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση αξιωματούχων του ΥΠΟΙΚ, οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, διατηρούν την αισιοδοξία  από τις επαφές τους και επιβεβαίωσαν ότι όλα τα μέρη εργάζονται για μία συνολική λύση έως τις 21 Ιουνίου”, ημερομηνία συνεδρίασης του eurogroup. Υπογράμμισαν επίσης, ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που αναφύονται καθώς είμαστε στην τελική ευθεία των 60 ημερών.

Σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ οι ίδιες πηγές του ΔΝΤ ανέφεραν ότι το Ταμείο ζητάει μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο χρέος, με την αναδιάρθρωση και του δανείου του ESM, πέραν αυτού του EFSF, που ήδη η απομείωσή του εξελίσσεται.

Ως προς την κρίσιμη άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ την επόμενη Παρασκευή στη Σόφια, σχετικά με τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ανέφεραν ότι είναι ενδεχόμενο, αλλά όχι βέβαιο, να γίνει ένα σημαντικό βήμα. Γοα τη στάση, μάλιστα της Γερμανίας, ανέφεραν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται χρόνο η νέα κυβέρνηση.

Σχετικά με το ΔΝΤ οι αξιωματούχοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ τόνισαν ότι το Ταμείο έχει εσωτερικές διαδικασίες για να αποφασίσει τη συμμετοχή του και για τον λόγο αυτόν ζητάει το ζήτημα του χρέους να έχει λυθεί γρήγορα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν, πάντως, πως “είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά όχι απαραίτητη”.

“Δεν υπάρχει θέμα παράτασης του προγράμματος. Όλοι θέλουν να λυθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου το ζήτημα”, ανέφεραν, τέλος, οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού