Συνάντηση Τραμπ- Μακρόν: Προετοιμασμένος να συνεργαστεί ο Γάλλος πρόεδρος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα ταλαντεύονταν μεταξύ του προσωπικού κομπασμού του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Βόρεια Κορέα και του θυμού του, κατά του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί ονομαστικά κατά δημοσιογράφων μέσω του Twitter. Χθες, προχώρησε σε αναρτήσεις σχετικά με την πρόταση του για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο, απέφυγε ν’ αναφερθεί σε φλέγοντα ζητήματα όπως η Συρία και το Ιράν ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων που έχει στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην αμερικανική πρωτεύουσα από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, σχολιάζει το “Politico.”

Παράλληλα, την Παρασκευή αναμένεται να φτάσει την Ουάσινγκτον η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελλα Μέρκελ για την δεύτερη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο.

Οι επισκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να διαχειριστεί τον αρνητικό πολιτικό απόηχο που προκάλεσε η επιδρομή πρακτόρων του FBI στο γραφείο και σε προσωπικούς χώρους του προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν που τελεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα.

Καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έφτανε χθες στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος βρίσκονταν αντιμέτωπος με νέες ερωτήσεις σχετικά με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) Σκοτ Προύιτ, που είναι το τελευταίο από τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που βρέθηκαν αντιμέτωπα με ζητήματα παραβίασης της δεοντολογίας. Κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, η υπεύθυνη Τύπου Σάρα Σάντερς άλλαξε την ατζέντα των θεμάτων της παρουσίασής της για την επίσκεψη Μακρόν και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, προκειμένου να υπερασπιστεί αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει για την εκτίμησή του, ότι ο Κόεν δεν θα αλλάξει στάση, ενώ Σάντερς δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να “μελετά” τις αποκαλύψεις σχετικά με τον Προύιτ. Μεταξύ αυτών και τις πληροφορίες ότι είχε ενοικιάσει ένα διαμέρισμα από την σύζυγο ενός λομπίστα με τον οποίο συνεργάζονταν πριν από την τοποθέτησή του στην υπηρεσία.

Η διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, των αναρτήσεων του Τραμπ στο Twitter, αλλά και της άσκησης των προεδρικών του καθηκόντων, αποτελεί πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα για τον Λευκό Οίκο. “Πρόκειται για κάτι συνηθισμένο για τους ίδιους. Ο Τραμπ θα κάνει το δικό του, άσχετα με το τι κυριαρχεί στις ειδήσεις. Συνήθως, οι αναρτήσεις του αποτελούν ένα προσωπικό μίγμα αντίδρασης στην είδηση της ημέρας, αλλά και του σκανδάλου της συγκεκριμένης ημέρας,” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, απαιτείται να είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι επίσημες επισκέψεις αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τον Λευκό Οίκο, ενώ στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος Μακρόν έφτασε στην Ουάσινγκτον προετοιμασμένος να συνεργαστεί σε μια σειρά ζητημάτων. Μεταξύ αυτών, ο πόλεμος στην Συρία, η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έχει προγραμματιστεί για σήμερα ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο, ενώ στην υλοποίηση του προγράμματος επισκέψεων αρχηγών κρατών εμπλέκονται αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι άλλων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αρμοδιότητες τόσο σε θέματα ασφάλειας, αλλά και οικονομίας. Τις περισσότερες φορές στην υλοποίηση του προγράμματος μιας επίσημης επίσκεψης εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του Λευκού Οίκου με κεντρικό στόχο, ο Αμερικανός πρόεδρος να έχει όσο το δυνατό περισσότερο διαθέσιμο χρόνο με τον επίσημο καλεσμένο του, σύμφωνα με την Τζουλιάνα Σμουτ που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει να μην εμπλακεί στις ανοιχτές υποθέσεις που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, γύρω από την προεδρία Τραμπ. Ο πρόεδρος Μακρόν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News δήλωσε ότι δεν έχει σκεφτεί “ποτέ” πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία. Ο στόχος της επίσημης επίσκεψης του Μακρόν στην Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρος. Η Γαλλία επιδιώκει ένα ουσιαστικό διμερές πλαίσιο σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ μια ενδεχόμενη δυσαρέσκεια του προέδρου Τραμπ θα καθιστούσε δύσκολη την εκπλήρωση ενός τέτοιου στόχου.

Στην αυριανή ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος Μακρόν θα δώσει έμφαση στην σημασία των “δημοκρατικών αξιών” σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο. Μέσω της αναφοράς στις δημοκρατικές αξίες, ο Γάλλος πρόεδρος ίσως προειδοποιήσει ότι οι ίδιες αξίες διατρέχουν κίνδυνο στις ΗΠΑ.

Στο πολιτικό επίπεδο των εξελίξεων στον Λευκό Οίκο, η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται καθώς ο πρόεδρος Τραμπ -μέσω του Τζον Μπόλτον- επιχειρεί την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε οριακά τον διορισμό του σημερινού διευθυντή της CIA στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Πηγή: “Politico”

Μετάφραση: ΑΠΕ – ΜΠΕ