Εκλογές στα τέλη του ’18 βλέπει η Ν.Δ. – Άνοιγμα Μητσοτάκη στους ασθενέστερους

Ειδικού συνεργάτη

Αναπόφευκτες θεωρεί τις εκλογές μέσα στο 2018 (τις τοποθετεί μάλιστα Οκτώβριο-Νοέμβριο) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από κορυφαία κομματικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχει μάλιστα ετοιμάσει σχεδιασμένη αναφορά σε προγραμματικές δεσμεύσεις του για παρεμβάσεις της κυβέρνησης που εκτιμά ότι θα σχηματιστεί μετεκλογικά υπό την ηγεσία του στο πεδίο της εισοδηματικής πολιτικής και με προνομιακά κοινά-στόχους τα μεσαία και τα φτωχότερα στρώματα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του σχεδίου ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ετοιμάσει δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του έως τα μέσα του καλοκαιριού, στις οποίες θα παρουσιάσει τις προγραμματικές πολιτικές στις οποίες θα δεσμευτεί, σε 3 σημεία:

– Τη φορολογική ελάφρυνση των ασθενέστερων (όπου, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση μη εφαρμογής της συμφωνημένης από τη σημερινή κυβέρνηση με τους δανειστές μείωση του αφορολόγητου ορίου),

– Την στήριξη των φτωχότερων με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα επιδοματικών ενισχύσεων και πολιτικών κοινωνικής μέριμνας, και

– Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξειδικευμένης πολιτικής κατά της ανεργίας στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με στόχο (κυρίως στα αστικά κέντρα) «σε κάθε νοικοκυριό τουλάχιστον ένας εργαζόμενος».

Τη «μετακίνηση» Μητσοτάκη στο πεδίο εισοδηματικών παρεμβάσεων της αυριανής κυβέρνησής του, όπως εκτιμάται, υπέρ των ασθενέστερων, από το έως σήμερα προτιμώμενο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, επέβαλε η εικόνα των δημοσκοπήσεων, στις οποίες καταγράφεται σημαντικά μικρότερη δημοτικότητα και εν γένει πολιτική διείσδυση της Ν.Δ. και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη στις φτωχότερες κατηγορίες πολιτών. Παράλληλα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις ίδιες κατηγορίες εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή, σε αντίθεση με τα μεσαία στρώματα, όπου το κυβερνών κόμμα  έχει μεγαλύτερη φθορά.

Η ανάλυση των επιτελών Μητσοτάκη δείχνει ότι όσοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, αποτελούν πλέον ένα σχεδόν ξεχωριστό σώμα εκλογέων, στο οποίο η Ν.Δ. συνεχίζει να έχει μικρότερη πολιτική διείσδυση απ’ ό,τι σε άλλες κατηγορίες. Το φαινόμενο σ’ αυτό το σώμα εκλογέων να εξακολουθεί να εκτιμάται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως ο κύριος υπεύθυνος για την κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, παρά τα 3,5 χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και παρά το 3ο μνημόνιο, αποδίδεται ακριβώς στην αναφερόμενη ως ελλιπή πολιτική ταυτότητα του κόμματος ως «λαϊκής» παράταξης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, αναφέρουν οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, θεωρείται σημαντικό για την εκλογική επίδοση της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, διότι ακόμη και οριακή βελτίωση της διείσδυσης τη Ν.Δ. στις ανωτέρω κοινωνικές ομάδες των φτωχότερων πολιτών, θα μπορούσε να έχει μεγάλη πολιτική «αποτελεσματικότητα» στην κάλπη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού