Δούρου: «Η υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί την εγγύηση του αύριο των παιδιών μας»

«Σήμερα οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, τα επίπεδα διακυβέρνησης που βρίσκονται εγγύτερα στον πολίτη και τα προβλήματά του, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου» επισήμανε σήμερα, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου στη διεθνή Συνάντηση με θέμα “Safeguarding Democratic Institutions within a Europe in crisis: Challenges and Responses”, που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο στις 11 και 12 Μαΐου, στο πλαίσιο του 14ου Σεμιναρίου Διεθνούς Δικαίου. «Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές έδωσαν από την πρώτη στιγμή το παρών στο ευρωπαϊκό εγχείρημα με την ίδρυση το 1951 του Συμβουλίου των Κοινοτήτων της Ευρώπης στον απόηχο της τοποθέτησης Σουμάν», ανέφερε η ίδια.

Κατά την παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Χρηστή Διακυβέρνηση», η Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Αττικής επιχειρεί να ενεργήσει ως σύγχρονη ευρωπαϊκή, μητροπολιτική Περιφέρεια, εφαρμόζοντας τις αρχές του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης». «Θυμίζω όμως στο σημείο αυτό ότι εκκρεμεί η επέκταση της εφαρμογής του Χάρτη και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κάτι που έχει επισημάνει το Κογκρέσο στη χώρα μας το 2015, ζητώντας να επεκταθεί η κύρωση του νόμου 1850 του 1989», σημείωσε η ίδια.

Η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε συνοπτικά σε σειρά καλών πρακτικών της Περιφέρειας Αττικής, όπως τη δημιουργία νέων δεδομένων στις δημόσιες συμβάσεις με ηλεκτρονικές διαδικασίες, με υψηλά ποσοστά έκπτωσης και με υγιή ανταγωνισμό, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του Εσωτερικού Ελέγχου στην Περιφέρεια, την καταγραφή, την ομογενοποίηση και την κωδικοποίηση όλων των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας και τη μείωση των απαιτούμενων υπογραφών για την έκδοση των διοικητικών πράξεων – προσαρμόζοντας κατάλληλα τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθώς και την εκπόνηση μελέτης ιεράρχησης και προτεραιοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική και την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Η διεθνής Συνάντηση διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης και την Έδρα Jean Monnet “EU Solidarity in Civil Protection and Humanitarian Action” του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης και με τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Δήμου Ναυπλιέων και της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Πρέσβη – Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Καθηγητή Στέλιου Περράκη.

πηγη: Left.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού