Στο σφυρί των Sotheby’s πίνακας του Μοντιλιάνι

Eνα γυμνό του Μοντιλιάνι αναμένεται να πωληθεί σήμερα στην τιμή των 150 εκατ. δολαρίων στη δημοπρασία που διενεργεί ο Οίκος Sotheby’s της Νέας Υόρκης.

Η εν λόγω δημοπρασία είναι αφιερωμένη στον ιμπρεσιονισμό και στη μοντέρνα τέχνη.

Αν αυτό πράγματι συμβεί, σε τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ένα από τα ακριβότερα καλλιτεχνικά έργα όλων των εποχών, το οποίο μάλιστα, όπως γράφει και ο Guardian, θα έχει δώσει παράλληλα και γενναία ώθηση στον συνολικό τζίρο της δημοπρασίας.

Η πώληση του πίνακα θα αποφέρει ένα τεράστιο κέρδος και στον ιδιοκτήτη του, τον βαθύπλουτο Ιρλανδό Τζον Μάνιερ, ο οποίος αγόρασε το έργο από ένα καζίνο του Λας Βέγκας αντί 26,9 εκατ. δολ., το 2003.

Ο Σάιμον Σο, επικεφαλής του αρμοδίου τμήματος των Sotheby’s, σχολίασε ότι η αύξηση της αξίας του πίνακα «αντανακλά την αυξανόμενη αγάπη για το έργο του Μοντιλιάνι, που είναι αριστούργημα».

Στο παρελθόν, ο συγκεκριμένος πίνακας είχε αξία ασυγκρίτως μικρότερη σε χρήμα, αλλά ατίμητη σε κοινωνικό αποτέλεσμα: το έργο «Nu couché (sur le côté gauche)» [«Γυμνό ξαπλωμένο (στο αριστερό πλευρό)»] όταν εκτέθηκε πρώτη φορά, στο Παρίσι, το 1917, σκανδάλισε σε βαθμό «πρόκλησης της δημοσίας αιδούς»…