Μητσοτάκης: Η επίλυση του ονοματολογικού πρέπει να είναι συνολική και ενιαία

Μηνύματα με αποδέκτες τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αλλά και την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει μία συμφωνία για το ονοματολογικό, έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Σόφια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε, εκ νέου, λόγο για μία λύση συνολική, αλλά και ενιαία. “Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋποθέσεις. Και πρώτη αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι η τήρηση των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτό αφορά και στις σχέσεις μας με το βόρειο γείτονά μας. Η επίλυση του προβλήματος του ονόματος πρέπει να είναι συνολική, αλλά και ενιαία. Η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα. Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, θέτοντας επί τάπητος την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και θέματα διμερή. Εστιάζοντας στα της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Όσον αφορά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις πάγιες “γαλάζιες” θέσεις για την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων ως απαράβατης προϋπόθεσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη χρήση του ονόματος έναντι όλων.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ενώ στην ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε τετ α τετ και με την επίτροπο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, Μαρίγια Γκαμπριέλ, στην οποία και επισήμανε ότι η οδός Πειραιώς έχει ετοιμάσει μία φιλόδοξη πρόταση για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή που θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει και από κοινοτικά κονδύλια του προϋπολογισμού 2020-2027, τα οποία εννεαπλασιάστηκαν.

πηγη: Capital.gr