Ανησυχία στη ΝΔ για τον εκλογικό νόμο

Ειδικού συνεργάτη

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις τυχόν αλλαγές στο εκλογικό νόμο, που θα μπορούσαν να καταστήσουν μακρινό όνειρο κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του μετά τις επόμενες εκλογές.

Μάλιστα, παρ’ ό,τι οι επιτελείς του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαιναν τη θετική για τη Ν.Δ. σύμπτωση δημοσίευσης τις ίδιες μέρες της δημοσκόπησης της Public Issue, που ανεβάζει σε αστρονομικά επίπεδα την εκτίμηση εκλογικής επιρροής του κόμματος σε σύγκριση με του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η ανησυχία δεν μετριάστηκε, αφού με πρόχειρες εκτιμήσεις μόνο με εκλογικό αποτέλεσμα τόσο ευνοϊκό για τη Ν.Δ. όσο στην ίδια δημοσκόπηση, θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τον κ. Μητσοτάκη.

Οι επιτελείς του προέδρου εκτιμούν ότι το περασμένο επταήμερο υπήρξε επιτυχημένο, ιδίως στο σημείο του σχεδιασμένου ανοίγματος μετώπου κατά του Ποταμιού και προσωπικά κατά του επικεφαλής του, κ. Στ. Θεοδωράκη, εξ αφορμής (αν και όχι σε ανοιχτή και ρητή συσχέτιση) με το άνοιγμα της συζήτησης για πρόωρες εκλογές, από μεριάς της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Η σχεδιασμένη απαξίωση του Ποταμιού και του επικεφαλής του, λένε οι συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., επιτάχυνε υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρροές ταλαντευόμενων ψηφοφόρων μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και Ν.Δ..

Σε πρώτες εκτιμήσεις (αφού ολοκληρωμένη ανάλυση-πρόβλεψη για τον προτεινόμενο από την κυρία Γεννηματά εκλογικό νόμο θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να γίνει), δείχνουν ότι με τέτοιο εκλογικό σύστημα η υπέρβαση του 35% είναι αναγκαία προϋπόθεση για την αυτοδυναμία.

Στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι η κάμψη του Κινήματος Αλλαγής στις τελευταίες μετρήσεις, αναμενόμενη λόγω της προηγηθείσας εσωστρέφειας, την ώρα που φαίνεται να ευνοεί τη Ν.Δ., από την άλλη ανακόπτει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και επιταχύνει τα σενάρια ανάληψης συσπειρωτικών πρωτοβουλιών από την κυρία Γεννηματά, όπως αποδεικνύει η κατάθεση της πρότασης για τον εκλογικό νόμο.

Αναζητείται επομένως, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, νέα τακτική στις σχέσεις Μητσοτάκη-Γεννηματά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανατραπεί πάση θυσία το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, για να γίνουν οι επόμενες εκλογές με τον εκλογικό που ισχύει σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο το μπόνους για το πρώτο σε ψήφους ανά την επικράτεια κόμμα και ανεξαρτήτως του ποσοστού που το κόμμα αυτό θα λάβει ορίζεται σε 50 έδρες. Αντίθετα, με την πρόταση εκλογικού νόμου της κυρίας Γεννηματά, το μπόνους διαμορφώνεται ανάλογα με το εκλογικό ποσοστό του θα λάβει το πρώτο σε ψήφους ανά την επικράτεια κόμμα, και ορίζεται πλαφόν 35 εδρών για το μπόνους, που αποδίδεται μόνο σε περίπτωση που το κόμμα αυτό συγκεντρώσει το 35% και πάνω της λαϊκής ψήφου.