Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν βγήκε ποτέ από την “εθνική γραμμή” για το όνομα της ΠΓΔΜ

Στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας υπεισήλθε και στα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας απαντώντας για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, για την οποία τον ρώτησε επισταμένως ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η Κυβέρνηση ποτέ δεν βγήκε από την “εθνική γραμμή” που έχει χαραχθεί για το ονοματολογικό και διαβεβαίωσε ότι αυτό που συζητά η κυβέρνηση είναι τέσσερις προτάσεις για την ονομασία (από τις 5) που αριθμεί το πακέτο πρότασης του Μάθιου Νίμιτς.

Παραλλήλως, σε ό,τι αφορά τα του Ρουβίκωνα, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε μεν τις απειλές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο όμως εγκάλεσε για θωπεία σε ακροδεξιά στοιχεία σε αντίθεση μάλιστα με την ιστορία της παράταξής του, η οποία όπως είπε από τη μεταπολίτευση και μετά είχε απομονώσει. Επ αυτού, μάλιστα επιστράτευσε το παράδειγμα της Κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία είχε απέναντι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε και στην Φώφη Γεννηματά, την οποία έψεξε για την επιμονή της να ζητά εκλογές εδώ και τώρα, διερωτώμενος μάλιστα γιατί δεν ακούει αυτά που λένε οι ευρω-σύντροφοί της. Με το ΚΙΝΑΛ όμως, ο Α. Τσίπρας έκλεισε επ αυτών “ραντεβού” για το μέλλον, αφού είπε πως “έχουμε καιρό να τα πούμε αυτά”.

Πιστός άλλωστε στην στρατηγική του να ρηγματώσει το ΚΙΝΑΛ, είπε στην κ. Γεννηματά ότι ευτυχώς, δε συμφωνούν μαζί της στο αίτημά της για εκλογές, όλοι οι σύμμαχοί της.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε για

Φ. Γεννηματά

Άκουσα την κ Γεννήματα με ένα άκρως επιθετικό, αλαζονικό και υπερφίαλο τρόπο, λές και ο κόσμος ξέχασε ότι κυβερνούσε τα τελευταία χρόνια και μάλιστα μαζί με τον κ. Σαμαρά.

Δεν έχω καταλάβει αν είναι η ίδια ή κάποιος άλλος που μου έστειλε επιστολή , στην οποία επεσήμαινε πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος πριν να ολοκληρωθεί η θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος; Και τι έχει αλλάξει και ζητάει με τόσο επιτακτικό τρόπο εκλογές;
Εκλογές τώρα σημαίνει να μη βγούμε από το Μνημόνιο. Αυτή την ακραία θέση ούτε ο κ. Μητσοτάκης τόλμησε να την διατυπώσει γιατί έχει στοιχειώδη αίσθηση πραγματικότητας.

Μέχρι ο κ. Μίχαλος βγήκε και είπε ότι θα ήταν καταστροφή οι εκλογές τώρα για την αγορά. Θα έβγαιναν από τον Σύνδεσμο τουριστικών επιχειρήσεων και θα έλεγαν ότι είμαστε σε καλοκαίρι που ο τουρισμός έχει σπάσει ρεκόρ

Ποιο είναι το επιχείρημά σας; Πριν βγούμε, να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Σας έπιασε μεγάλη ευαισθησία που δε ρωτήσατε κανέναν ούτε για να φερουμε το ΔΝΤ, ούτε για να μπούμε στο μνημόνιο, ούτε για να μπούμε στο δεύτερο μνημόνιο.
Και ζητάτε πριν να ολοκληρώσουμε την εντολή που έδωσε σε εμάς ο λαός, να τη ζητήσουμε εκ νέου.
Ευτυχώς δεν τη συμμερίζονται οι σύμμαχοί σας. Και σας κάνει κακό και προσωπικά

Τους συντρόφους σας στην Ε.Ε δεν τους ακούτε; Δεν ακούσατε τον επικεφαλής της ευρωομάδας σας που κάλεσε τα προοδευτικά κόμματα της χώρας να ενώσουν τις δυνάμεις τους;
Θα έρθει ο καιρός να τα πούμε αυτά.

Μητσοτάκης

Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο που δεχθήκατε και τα υπονοοούμενα από κάποιον που αυτοαποκαλείται αναρχικός και μέλος του Ρουβίκωνα. Καταδικαστέες εξίσου οι ευθείες απειλές που έχουμε δεχθεί εγώ και ο κοτζιάς το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι αστείο, όπως δεν είναι αστείο αυτό που έγινε σε εσας.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Η πολιτική ζωή του τόπου υπονομεύεται από τη συμπεριφορά ακραίων στοιχείων αλλά έχω την αίσθηση ότι το ανησυχητικό αυτή τη στιγμή στη χώρα, μια έξαρση εθνικολαικισμού, μια επικίνδυνη άνοδος της ακροδεξιάς που βλέπω ότι δε σας ανησυχεί.
Όταν δε σας ανησύχησε ότι ήρθε κατάπτυστη επιστολή σε όλους μας από ορισμένες ενώσεις που αυτοαποκαλούνται παμμακεδονικές που απειλούσε ευθέως τους βουλευτές ότι αν ηφίουν σύνθετη ονομασία με Μακεδονία, επισείουν ισόβια ή θάνατο.

Φτάσαμε μέχρι το περιστατικό του προπηλακισμού του Γ. Μπουτάρη. Και μου ασκήσατε κριτική για τη δήλωσή μου, όπου χαρακτήριζα τους δράστες ακριδεξιούς τραμπούκους και όχι αγανακτισμένους.
Σας πείραξε που τους χαρακτήρισα ακροδεξιούς γιατι σας χαλάει το αφήγημα γιατί είπατε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακροδεξιά αλλά μόνο ακροαριστερή βία.

Όταν ακούω σε περιστατικό τόσο συγκεκριμένο ανακοίνωση με “από όπου κι αν προέρχεται βγάζω συμπέρασμα. Τι θα πεί από όπου; Δεν καταλάβατε;

Αν είχα στέλεχος που έβγαζε ανακοίνωση που έλεγε καλά του κάναν του προδότη, θα μπορούσα να σταθώ; Αν είχαν κάνει δηλώσεις την ώρα του τραμπουκισμού που να λέει ότι είναι πολιτικό τραβελι, θα μπορούσα να σταθώ; Έχετε το θράσος να μου επιτίθεστε ενώ δεν τολμάτε ούτε να αποπέμψετε τον δήμαρχό σας.

Η Ν.Δ. είχε ιδεολογικό μέτωπο με κόμματα και πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου. Σήμερα ο κορμός της ακροδεξιάς είναι στο κόμμα σας.

Η Αριστερά πάντα ήταν διωκόμενη, τη βία την έχει υποστεί

ΠΓΔΜ:

Είπαμε από τη Σόφια, ότι εχουμε ακόμη πολύ σημαντικό δρόμο για συμφωνία. Ο κ. ζαεφ είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αποδεχθηκε σύνθετη ονομασία εναντι όλων.

Είπαμε ότι διαπραγματευόμαστε στη βάση 4 ονομάτων, του πακετου προτάσεων Νίμιτς.

Η δική μας κυβέρνηση συζητάει όταν διαπραγματεύεται δεν κρύβεται. Όπως εσείς κρυφτήκατε πίσω από τις συντηρητικές δυνάμεις της παράταξής σας.
Δεν έχουμε διάθεση να καπηλευτούμε εθνικά θέματα όπως ο προκάτοχός σας που έριξε την κυβέρνηση του πατέρα σας

Οικονομία

Είπατε ότι κάναμε εκλογές το ’15 με το πρόγραμμα θεσσαλονίκης, μάλλον θυμάστε ότι είχαμε ήδη τη συμφωνία.
Αυτό που σας πονά είναι ακριβώς αυτό. Ότι δώσαμε τις δυνάμεις μας σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση, γυρίσαμε, είπαμε την αλήθεια και ζητήσαμε την εντολή του.

Η κύπρος έκανε κούρεμα καταθέσεων. Αυτό ζητατε να κανουμε κι εμείς;

Η ανεργία που εκτοξεύθηκε από το 2010-2014 στο 27% σήμερα μειώθηκε κατά 7 μονάδες

Είναι βρώμικο ψέμα η καθαρή έξοδος, μας είπατε. Λέει και ο κ. Γιούνκερ “βρώμικα ψέμματα”; . Αυτά που λέτε εδώ τα λέτε κι όταν πηγαίνετε έξω στο ΕΛΚ;

Στους πρωταθλητές του κοψίματος των συντάξεων που είστε εσείς, δε χρειάζεται τώρα εμείς να κάνουμε καμια κριτική.

Ν.Δ.

Ήρθατε να μας πείτε ότι θα μειώσετε τη φορολογία. Να ρωτήσω , αυτά τα λέτε, έχοντας πει ότι δεν θα αμφισβητήσετε το δημοσιονομικό πλαίσιο, από πού θα καλύψετε το κενό; Πόσα σχολεία θα κλείσετε; πόσα νοσοκομεία; πόσες απολύσεις θα κάνετε;

Δεν ξεφύγατε από τον πειρασμό να ρίξετε το επίπεδο της συζήτησης αναμασώντας πρωτοσέλιδα εφημερίδων, για το σπίτι του Ιγγλέσιας.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί. Δεν αγόρασε σπίτι με οφ σορ, ούτε αγόρασε το σπίτι του Βολταίρου. Να είστε λίγο πιο χαμηλός στους τόνους σας για αυτά τα ζητήματα.

 

ΠΗΓΗ: Capital.gr