Η Σιμονέττα Πολένγκι στη σημερινή 4η Ετήσια Διάλεξη “Αλέξης Δημαράς”

Η διακεκριμένη Ιστορικός της Εκπαίδευσης καθηγήτρια Σιμονέττα Πολένγκι είναι η επίσημη προσκεκλημένη της σημερινής 4ης Ετήσιας Διάλεξης “Αλέξης Δημαράς”, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ), υπό τον Καθηγητή Παναγιώτη Κιμουρτζή, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC).

Η Σιμονέττα Πολένγκι είναι Καθηγήτρια της Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης – Università Cattolica del Sacro Cuore, Μιλάνο. Στην διάλεξή της με τίτλο Διεθνοποίηση και πολιτικές αξιολόγησης: Οι ερευνητικές προσεγγίσεις στην ιταλική Ιστορία της Εκπαίδευσης θα αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους η ιταλική έρευνα στην ιστορία της εκπαίδευσης έχει αλλάξει τα τελευταία 25 χρόνια. Θα επισημάνει τη στροφή από την ιστορία των εκπαιδευτικών ιδεών και της σχολικής εκπαίδευσης σε τομείς που περιλαμβάνουν την χρήση νέων αρχείων και πηγών και την υιοθέτηση διεπιστημονικών προσεγγίσεων. Τα επιστημονικά αποτελέσματα επιχειρεί να τα συνδέσει με τη διεθνοποίηση και τις επίσημες πολιτικές αξιολόγησης. Ακόμη, θα αναλύσει την πολιτιστική και την επιστημονική διάσταση της ιστορίας της εκπαίδευσης. Ιδιαιτέρως θα αναφερθεί στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

Η Σιμονέττα Πολένγκι είναι Πρόεδρος του Τμήματος Εκπαίδευσης στο Università Cattolica del Sacro Cuore του Μιλάνου από το 2010 και Καθηγήτρια Ιστορίας της Εκπαίδευσης από το 2006. Είναι Πρόεδρος της Ιταλικής Παιδαγωγικής Εταιρείας (SIPED) για τα έτη 2017-2020 και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της International Standing Conference for the History of Education (ISCHE) (2016-19). Διετέλεσε εθνική αξιολογήτρια (2011-2014). Οι περισσότερες μελέτες της αναφέρονται στον 18ο-20ό αιώνα και επικεντρώνονται στην ιστορία της παιδικής ηλικίας. Έχει ασχοληθεί με πολλούς τύπους της εκπαίδευσης (σχολική, πανεπιστημιακή, ειδική). Τα θέματά της είναι βεβαίως ιταλικά, αλλά και συγκριτικά-ευρωπαϊκά. Έχει εκδώσει 4 βιβλία, έχει επιμεληθεί 10 ακόμη, και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 90 άρθρα και δοκίμια, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά σήμερα στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα).

Η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2001 και έκτοτε εργάζεται δραστήρια για την υλοποίηση των επιστημονικών σκοπών της. Η ΕΛΕΙΕ, με περισσότερα από 210 μέλη, έχει πανελλαδική δικτύωση. Τα μέλη της είναι –κυρίως– πανεπιστημιακοί Καθηγητές από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς και ερευνητές και εκπαιδευτικοί με συγγραφικό έργο στο πεδίο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Η ΕΛΕΙΕ είναι μέλος της International Standing Conference for the History of Education (ISCHE – ίδρυση 1978). Στους σκοπούς της εντάσσεται και η πραγματοποίηση συνεδρίων/ημερίδων σε θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και η θεσμοθετημένη Ετήσια Διάλεξη «Αλέξης Δημαράς».