Σκοπιανό | Νίμιτς: Ανέφικτη τώρα οριστική λύση – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Του Β. Ζωγράφου

Στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νικολά Ντιμιτρόφ για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ, όπως προανήγγειλε χθες ο ειδικός μεσολαβητής του Ο.Η.Ε., Μάθιου Νίμιτς, μετά την ολοκλήρωση του διήμερου κύκλου επαφών στη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς, “ακόμα δεν έχουμε οριστική λύση”, ωστόσο “οι δύο υπουργοί μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουν το διάλογο εκεί”. Θέλοντας, μάλιστα, να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τη μη επίτευξη συμφωνίας στην έδρα του Ο.Η.Ε., ο ειδικός μεσολαβητής διευκρίνισε ότι τόσο η Αθήνα, όσο και τα Σκόπια “επέδειξαν εργατικότητα και βούληση να επιλύσουν τις εκκρεμότητες και τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν γίνει πιο συγκεκριμένα”. Πρόσθεσε δε ότι «οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά» και ότι “αμφότερες οι πλευρές αναγνωρίζουν την σημασία του να καταλήξουν σε συμφωνία”.

Ήδη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του έχει εκτιμήσει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση, η οποία μάλιστα θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η λύση αυτή δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση την εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων”. Αντίστοιχα χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. “Θα πάρουμε”, δεν θα δώσουμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς, πάντως, για το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης σε επίπεδο πρωθυπουργών, ο ειδικός μεσολαβητής του Ο.Η.Ε. απάντησε το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δύο αρχηγοί γνωρίζονται πολύ καλά και καθορίζουν οι ίδιοι την ατζέντα τους.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί του ονοματολογικού τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, πληροφορίες θέλουν τον κ. Νίμιτς να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ονομασία “Nova Macedonia”, χωρίς βεβαίως να έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πρόταση από τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες σε κάθε περίπτωση κρατούν επτασφράγιστα τα χαρτιά τους.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες διατεθειμένη να αποδεχτεί την ονομασία “Gorna (Upper) Macedonia” (Βόρεια Μακεδονία), υπό τον όρο ότι θα είναι για όλες τις χρήσεις και θα γίνουν συνταγματικές αλλαγές, που θα εξαφανίζουν τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η σκοπιανή πλευρά δεν δείχνει διάθεση για συνταγματικές αλλαγές με τη δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τις αναγκαίες ψήφους στη Βουλή.

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού