Τουρισμός-Πολιτισμός: Η μάχη για την εξασφάλιση κονδυλίων

Του Πάνου Κολοκοτρώνη

Μπορεί η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή να επικεντρώνεται στα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι Θεσμοί, καθώς και στη συζήτηση για εξεύρεση μιας φόρμουλας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται ότι οι δύο βασικοί τομείς τους οποίους μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα για να επιστρέψει δυναμικά στην ανάπτυξη δεν είναι η φορολογία και οι συντάξεις: Πρόκειται για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Οι δύο αυτές πραγματικές βιομηχανίες ανάπτυξης της χώρας φαίνεται πως παραμελούνται επιμελώς από τους Θεσμούς, οι οποίοι εμφανίζονται να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους περισσότερο στα δημόσια έσοδα, παρά στην αξιοποίηση εργαλείων-μέσων για την τουριστική και πολιτιστική προβολή της χώρας, που σε κάθε περίπτωση εγγυώνται αύξηση των εσόδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η εισπραξιμότητα σε επίπεδο δημοσίων εσόδων παρουσιάζει σταθερή μείωση τα τελευταία χρόνια, ως απόρροια της σταδιακής φοροδοτικής ανικανότητας των ελληνικών νοικοκυριών, ο Τουρισμός την τριετία 2015-2017 έχει καταγράψει αύξηση 25%, η οποία μάλιστα αντικατοπτρίζεται σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, κατ’ ομολογία της κ. Κουντουρά.
Επιπλέον, η υπουργός Τουρισμού έχει ήδη εκτιμήσει σημαντική αύξηση επισκεπτών στην Ελλάδα και για το τρέχον έτος, ενώ η υπουργός Πολιτισμού με τη σειρά της εντείνει τις δράσεις για πολιτιστικές δραστηριότητες και εξασφάλιση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Εντούτοις, όπως αποκαλύφθηκε τόσο από το νέο σχέδιο προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και από τις παρεμβάσεις της Έλενας Κουντουρά και της Λυδίας Κονιόρδου στο πλαίσιο ημερίδας που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Τουρισμό, αλλά και στο συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού στις Βρυξέλλες, αντίστοιχα, τα κονδύλια για τους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαιτέρως χαμηλά.

Ειδικότερα, μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Αριστερά GUE/NLG στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Κουντουρά εστίασε την προσοχή της στο αυτονόητο, δηλαδή στα πολλαπλασιαστικά οφέλη του Τουρισμού για όλους τους παραγωγικούς κλάδους και τομείς που σχετίζονται με αυτόν, αλλά κυρίως εξέπεμψε και το μήνυμα ότι η ενίσχυσή του πρέπει να ανέβει στην κορυφή της ατζέντας των κυβερνήσεων. Εμμέσως πλην σαφώς, δηλαδή, άφησε να διαφανεί ότι η ενίσχυση της χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν έχει διασφαλιστεί στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της Κομισιόν.

Αντίστοιχα, η υπουργός Πολιτισμού κατά την παρέμβασή της στο συμβούλιο υπουργών στις Βρυξέλλες, χαιρέτησε μεν το νέο πρόγραμμα που θα δημιουργηθεί ως συνέχεια το προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020, ωστόσο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι μέσω αυτού δίνεται έμφαση κυρίως στον οπτικοακουστικό τομέα!

«Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλάνο και συγκεκριμένα στο Creative Europe η κατανομή είναι 1.200.000 ευρώ για τον τομέα των Media και τα μισά σχεδόν 650.000 ευρώ για τον πολιτισμό», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κονιόρδου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι είναι ανάγκη να «υποστηρίζουμε δράσεις που διευρύνουν την πρόσβαση στον πολιτισμό (…) όπως π.χ. η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής βοήθειας τους επιδοτούμενους πολιτιστικούς οργανισμούς που πλήττονται απο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, μειώνοντας το ποσοστό της ίδιας χρηματοδότησης τους».