Σβίγκου: Ελπιδοφόρα η σύγκλιση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ισπανία

«Πολιτικά ελπιδοφόρα», χαρακτήρισε τη σύγκλιση προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ισπανία η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “ΚΟΝΤΡΑ Channel”. «Eίναι ενδιαφέρουσα και πολιτικά ελπιδοφόρα για την Ευρώπη η εξέλιξη στην Ισπανία, όπου εκεί είδαμε τον κ. Ραχόι,   τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη και του κ. Σαμαρά, να καταρρέει υπό το βάρος ενός σκανδάλου», είπε η κ. Σβίγκου και συνέχισε: «Βλέπουμε με πολύ θετικό τρόπο το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στην Ισπανία και ότι μπορεί να υπάρξει μια ευρύτερη σύγκλιση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και να υπάρξει άλλη μια χώρα στον ευρωπαϊκό νότο, εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που μπορεί να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ολιγωρία και καμιά καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, διότι «όσο υπάρχει αβεβαιότητα στην Ευρώπη είναι στο συμφέρον των ευρωπαϊκών θεσμών να τελειώσουν με την ελληνική υπόθεση το δυνατόν γρηγορότερα», ενώ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ιταλία παρατήρησε: «Δυστυχώς, όσο η Ευρώπη συνεχίζει μια πολιτική λιτότητας που απομακρύνει τους πολίτες, τροφοδοτούνται κόμματα λαϊκιστικά  και ακροδεξιά. Με τις δηλώσεις που έγιναν για την Ιταλία από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν γινόντουσαν αύριο εκλογές θα βλέπαμε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση αυτού του ρεύματος».

Σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξη παρά τις δυσκολίες από την πλευρά της γειτονικής χώρας τις τελευταίες μέρες. «Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης με δεδομένη την πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Εκκρεμούν τόσο τεχνικά ζητήματα, όσο και ζητήματα ουσίας, γι’ αυτό και εξαρχής μιλήσαμε για επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Βλέπουμε ότι υπάρχουν τις τελευταίες ημέρες δυσκολίες από την πλευρά της πΓΔΜ και  στο επίπεδο της ηγεσίας της, και σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα χάσμα το οποίο πρέπει να γεφυρωθεί για να υπάρξει συμφωνία. Παραμένω ακόμα αισιόδοξη αλλά προφανώς αυτό θα το δείξει η ίδια η ζωή ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση που θα συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στα Βαλκάνια, αλλά και στο να έχει η χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε.

Ως προς την κριτική της αντιπολίτευσης για το ζήτημα της ενημέρωσης από την κυβέρνηση σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης η κ. Σβίγκου είπε ότι πρόκειται για “υπεκφυγή” από την πλευρά της Ν.Δ και υπογράμμισε: «Υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης και όποτε υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη η κυβέρνηση ενημερώνει σχετικά. Πρόκειται για υπεκφυγή από την πλευρά της ΝΔ να λέει συνεχώς ότι δεν υπάρχει ενημέρωση. Ενημέρωση έχει γίνει από τον κ. Κοτζιά, αρνήθηκε, όμως, ο κ.Μητσοτάκης να παρευρεθεί στη συνάντηση παρ’ ότι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί δέχτηκαν την ενημέρωση.  Επίσης, υπήρξε ανάλογη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού πριν από δυο εβδομάδες. Εξάλλου, είναι γνωστές και οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά στην πλευρά της πΓΔΜ, όπως, επίσης, είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με βάση την εθνική θέση του 2008. Όσον αφορά στη θέση της ΝΔ η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε τον κ.Μητσοτάκη να πάει στη Σόφια και στο ΕΛΚ ώστε μιλήσει για σύνθετη ονομασία erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση. Είμαι σίγουρη ότι στο βαθμό που θα υπάρξει λύση θα είναι τέτοια ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινοβουλευτική συναίνεση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού