Η Διεθνής Αμνηστία ζητά την απελευθέρωση του εκπροσώπου της στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία δεσμεύτηκε σήμερα να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επιτύχει την απελευθέρωση του εκπροσώπου της στην Τουρκία, ο οποίος σήμερα κλείνει έναν χρόνο στη φυλακή, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που συνδέονται με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

Ο Τανέρ Κιλίτς, πρόεδρος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης στην Τουρκία, συνελήφθη πριν από ακριβώς έναν χρόνο στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, με την κατηγορία ότι ανήκει σε μια “τρομοκρατική οργάνωση”. Κινδυνεύει με την επιβολή ποινής κάθειρξης 15 ετών.

“Σήμερα πενθούμε για τη χρονιά από τη ζωή του Τανέρ Κιλίτς, που του αφαιρέθηκε άδικα από την κυβέρνηση της Τουρκίας”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι σε δήλωσή του που περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

“Αλλά έχει έρθει επίσης και η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωσή του και αυτή πολλών άλλων αγωνιστών της κοινωνίας των πολιτών, η δουλειά των οποίων τους έχει στοιχίσει την ελευθερία τους”, προσθέτει.

Η δίκη του Κιλίτς βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ξαναρχίσει στις 21 Ιουνίου, τρεις ημέρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, κατά τις οποίες ο Ερντογάν αναμένεται να κερδίσει μια νέα θητεία με ενισχυμένες εξουσίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ