Ιαπωνία: Οι αξιωματούχοι θα υποχρεούνται να παρακολουθούν σεμινάρια ενημέρωσης για τη σεξουαλική παρενόχληση

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ιαπωνία θα υποχρεούνται να παρακολουθούν σεμινάρια ενημέρωσης για τη σεξουαλική παρενόχληση, διαφορετικά θα κινδυνεύουν οι προοπτικές της καριέρας τους, με βάση μια πρόταση νόμου που εξετάζει η κυβέρνηση, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Guardian.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα αυτό έπειτα από μία σειρά από πολύκροτες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, μεταξύ των οποίων και μία στην οποία εμπλέκεται ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο Γιουνίτσι Φουκούντα παραιτήθηκε από υφυπουργός Οικονομικών τον Απρίλιο, αφού κατηγορήθηκε ότι έκανε ανάρμοστα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου σε μια δημοσιογράφο της τηλεόρασης.

Ο ίδιος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν σε εβδομαδιαίο περιοδικό ότι ζήτησε από τη γυναίκα αυτή να αγγίξει το στήθος της και υπαινίχθηκε ότι διατηρούσαν δεσμό. Σύμφωνα με την πρόταση, το υπουργικό συμβούλιο θα επιβλέπει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και θα καθιστά σαφές ότι πρόκειται για προϋπόθεση για προαγωγή. Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης θα μπορούν επίσης να υποβάλουν καταγγελίες εις βάρος κυβερνητικών αξιωματούχων μέσω ανεξάρτητων δικηγόρων, προσθέτει η εφημερίδα.

Ο Σίνζο Αμπε, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δέχθηκε πιέσεις από τη Σέικο Νόντα, την υπουργό που είναι αρμόδια για τα γυναικεία θέματα, προκειμένου να κάνει τη σεξουαλική παρενόχληση αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο αλλά επί του παρόντος, όπως αναμετέδωσαν τα ΜΜΕ επικαλούμενα πηγές, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε απόφαση σχετικά με την πρότασή της.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι δεκάδες γυναίκες εργαζόμενες σε ιαπωνικές εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης και σχεδόν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων οι φερόμενοι δράστες είναι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αξιωματικοί της αστυνομίας και βουλευτές. Το υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έπαυσε τον Τανταάτσου Μόρι, τον επικεφαλής του ρωσικού τμήματος επί εννιά μήνες, έπειτα από κατηγορίες ότι παρενόχλησε σεξουαλικώς μία γυναίκα. Επίσης, τη Δευτέρα, ο Κουνιχίκο Τακαχάσι, δήμαρχος μιας γειτονικής στο Τόκιο πόλης, παραιτήθηκε, καθώς εναντίον του διατυπώθηκαν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών υπαλλήλων.

Πηγή: kathimerini.gr