Αυστριακός καθηγητής ζητάει να πιέσει το ΕΛΚ τη Νέα Δημοκρατία να αποδεχθεί τη συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων είναι ένας «καλός συμβιβασμός», αλλά η εφαρμογή της θα είναι δύσκολη λόγω της ισχυρής αντίστασης από τους εθνικιστές και την αδυναμία που έχουν οι δύο κυβερνήσεις, δήλωσε ο Φλόριαν Μπίμπερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο toy Γκρατς και συντονιστής της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Ομάδας για τα Βαλκάνια, σε συνέντευξή του στο europeanwesternbalkans.com.

«…οι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν, έτσι, θα ήταν χρήσιμο εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ασκήσει πίεση στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας και του VMRO-DPMNE να λάβουν μια φιλοευρωπαϊκή γραμμή, ώστε να τελειώσει η διαφορά», είπε ο Μπίμπερ.

Η συμφωνία καθιστά σαφές ότι θα υπάρχουν δύο μακεδονικές ταυτότητες, λέει ο καθηγητής, μία από αυτές θα είναι ελληνική και θα αναφέρεται στη βόρεια Ελλάδα και η άλλη μακεδονική και οι δύο αυτές θα μπορέσουν να συνυπάρχουν.

Η συμφωνία βασίζεται σε αυτήν την αρχή της δυαδικότητας, ενώ προβλέπει την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας και αλλάζει μόνο το όνομα του κράτους. Όσον αφορά το νέο όνομα του κράτους δεν απηχεί τόσο γεωγραφικά σε αυτό γιατί με μεγαλύτερη ακρίβεια θα έπρεπε να λέγεται Βορειοδυτική Μακεδονία, προσθέτει ο κ. Μπίμπερ.

Όλο το δημοσίευμα (στα αγγλικά)

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού