+Plus

(UPD- Διαρκής ενημέρωση) Η “μητέρα των μαχών” στο Εurogroup – Οριστικά εκτός μνημονίων η Ελλάδα – Μόνη η Γερμανία μετατρέπει σε θρίλερ το χρέος

(UPD) Μόνη η Γερμανία μετατρέπει σε θρίλερ το χρέος στο eurorgroup καθυστερώντας να συναινέσει σε ουσιαστική του αντιμετώπιση του θέματος. Παρ ό,τι όλα ήταν έτοιμα ο Όλαφ Σολτς προέβαλε ενστάσεις στις λύσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του eurogroup Μάριο Σεντένο να σταματήσει τη συζήτηση για την Ελλάδα και ο κ. Σολτς έρθει σε επαφή με το Βερολίνο για να διαμορφωθεί η τελική γερμανική στάση.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το Βερολίνο επιθυμεί μόνο αύξηση της τελικής δόσης προς την Ελλάδα, που θεωρεί ότι είναι επαρκής για τη ρύθμιση του χρέους. Η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με πολλούς υπουργούς Οικονομικών να εξηγούν στον κ. Σολτς, που αναδεικνύεται σε “πολύ αδύναμο παίκτη”, ότι ανατροφοδότηση του χρέους χωρίς άλλες παρεμβάσεις απομείωσής του δεν μπορούν να γίνου δεκτές από τις αγορές ως ουσιαστική παρέμβαση.

————————————-

Η μητέρα των μαχών για την ελληνική οικονομία λαμβάνεις.  χώρα σήμερα στο Eurogroup, με ζητούμενα την έξοδο της Ελλάδας από τις ασφυκτικές επιτηρήσεις και τα μνημόνια και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα γίνει εν μέσω αμφιλεγόμενων ενδείξεων για την τελική έκβαση των πραγμάτων και “παζάρι” του Βερολίνου ως την ύστατη ώρα για το θέμα του χρέους.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσέρχεται στη συνεδρίαση εξοπλισμένος με την πλήρη ανταπόκριση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις της, την ψήφιση από τη Βουλή του μεσοπρόθεσμου και τη γενικά θετική εικόνα για την Ελλάδα των συσχετισμών δυνάμεων μέσα στο eurοgroup, αλλά και ευρύτερα στην Ε.Ε., μετά από μακρά περίοδο δυσμενών ισορροπιών για την Αθήνα.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα προσέρχεται στη συνεδρίαση με τον αέρα των θετικών εντυπώσεων και της διθυραμβικής υποδοχής που τυγχάνει η συμφωνία των Πρεσπών από τη διεθνή κοινότητα.

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος σήμερα στη σύνοδο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος.

Αισιοδοξία Σεντένο

“Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία για την Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος” δήλωσε ο πρόεδρος του eurpgroup, Μάριο Σεντένο στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS).

Ρέγκλινγκ: Μετά την έξοδο της Ελλάδας ο ESM δεν θα έχει ενεργό πρόγραμμα

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν θα έχει ενεργό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του.

Αναφέρόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Βελτιωμένο κλίμα – Το τέλος της εποχής των μνημονίων

Ήδη, η πλήρης ανταπόκριση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις της επιβεβαιώθηκε από την Εκθεση συμμόρφωσης Κομισιόν όπου βεβαιώνεται ότι υλοποιήθηκε από την Ελλάδα το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε η Κομισιόν.

Θετικές εξελίξεις προαναγγέλλει και η Κομισιόν, η οποία από μεριάς της κάνει λόγο για συναίνεση σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μιλά για συμφωνία-πακέτο στο eurogroup, η οποία θα περιλαμβάνει το κλείσιμο της δ΄αξιολόγησης και το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, τη ρύθμιση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το βελτιωμένο για την Ελλάδα κλίμα τις τελευταίες ώρες και τη βεβαιότητα όλων των πλευρών, ακόμη και του Βερολίνου, ότι έφτασε το τέλος της εποχής των μνημονίων για την ευρωζώνη, σηματοδοτεί ότι το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι το ερχόμενο καλοκαίρι -όπως υπολογίζουν η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ολοκληρώνεται η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Την οριστική έξοδο από τα μνημόνια για την Ελλάδα εγγυήθηκε από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος της Ε.Ε. για δημοσιονομικά θέματα, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε πως «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της». Παράλληλα, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ελπίζει -όπως δήλωσε εκπρόσωπός του- να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

Ο κ. Moσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ότι εφάρμοσε εντός τριών ετών 450 μεταρρυθμιστικά βήματα. Τώρα, όπως είπε, εξαρτάται από τους εταίρους της ευρωζώνης να συμφωνήσουν στον κατάλληλο συμβιβασμό. Εκτός από μία «ουσιαστικά τελευταία εκταμίευση», χρειάζεται και μία «αξιόπιστη δέσμη προκαταρκτικών μέτρων, ώστε να ελαφρυνθεί αισθητά το βάρος του χρέους της Ελλάδας», σημείωσε.

Όπως, επίσης είπε, κανείς δεν πρέπει να χάσει χρήματα, ενώ αναφέρθηκε στη δυνατότητα να επιμηκυνθούν οι προθεσμίες αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων ή να αναληφθούν ακριβά παλαιά χρέη.

Τα τελευταία σενάρια

Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, θα παραχωρηθεί στην Ελλάδα επιμήκυνση 7-9 ετών για τις αποπληρωμές οφειλών από το 2ο μνημόνιο, ενώ κάθε περίπτωση πρόσθετων μέτρων  για την παραχώρηση των διευκολύνσεων έχει αποκλειστεί.

Αντίθετα, οι δεσμεύσεις των ευρωπαίων δανειστών της Ελλάδας για μελλοντικές ελαφρύνσεις στο χρέος, θα συνδεθούν με την επίτευξη στόχων στο δημοσιονομικό επίπεδο (τήρηση δεσμεύσεων της Ελλάδας για πλεονασματικούς ισολογισμούς) και στην ανάπτυξη (γαλλική πρόταση).

Βέβαια θα πρέπει να θεωρείται η επαναγορά δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, με αδιάθετα υπόλοιπα του 3ου μνημονίου που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, που επίσης θα ελαφρύνει το χρέος. Τέλος, τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, θα διατεθούν κλιμακωτά μαζί με την τελευταία δόση που θα εκταμιευτεί από το 3ο μνημόνιο, για το αποθεματικό “μαξιλάρι” (που οι τελευταίες πληροφορίες) ανεβάζουν στα 25 δισ. ευρώ), ώστε να υπάρχει ασφάλεια για την Ελλάδα στη διαδικασία επιστροφής της στις αγορές.

Συνεχίζει το “παζάρι” το Βερολίνο

Το αμφιλεγόμενο κλίμα στη Γερμανία και τις εμμονές του Βερολίνου υπογραμμίζει το γεγονός ότι την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ κάνει λόγο για τελευταίο βήμα της Ελλάδας εντός μνημονίων, την ίδια ώρα ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί για λύση περιορισμένης απόδοσης για το ελληνικό χρέος.

Συγκεκριμένα, για “ελάχιστες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα” μιλούν γερμανικές εφημερίδες (αν και προεξοφλούν συμφωνία και έγκρισή της και από τη γερμανική Βουλή), ενώ η γνωστή για τη σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα Handelsblatt προειδοποιεί ότι ο Τσακαλώτος ενδέχεται να απογoητευθεί.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κυρίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις». Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. «Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε ευρωπαίοι διπλωμάτες», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι αύριο το πρωί πριν τη σύγκληση του eurogroup συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη», προβλέπει.

Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».