+Plus

Ιταλικό βέτο τινάζει στον αέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τουσκ και Γιούνκερ

Τη στρατηγική του βέτο έθεσε σε ισχύ η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης να συμβάλλουν αποτελεσματικά στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Έτσι, κι έχοντας ήδη από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης απειλήσει για μπλόκο στο κείμενο συμπερασμάτων της πρώτης μέρας, ο Ιταλός πρωθυπουργός δεν συμφώνησε στο σύνολο των συμπερασμάτων, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα τη Σύνοδο των ηγετών.

Ακύρωση συνέντευξης Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.

Η θέση της Ελλάδας

Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμενόταν να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης, ο Αλ. Τσίπρας αναμενόταν να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση, να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης, να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Με φόντο την κυβερνητική κρίση, με αφορμή το προσφυγικό, στη Γερμανία και την ανάδειξη ακροδεξιών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ (από την Αυστρία ως την Ουγγαρία, και εσχάτως την Ιταλία), ξεκίνησε το μεσημέρι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με βασικό ζήτημα το μεταναστευτικό.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, όπως αποτυπώνονται και στο σχετικό έγγραφο με τις προτάσεις Γιούνκερ, αναφέρονται στην τροποποίηση των κανονισμών για το άσυλο, στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και σε ακόμη σκληρότερα μέτρα με στόχο να περιοριστεί η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής με έως και 10.000 προσωπικό, και η «εξωτερίκευση» του ζητήματος, με δημιουργία «κέντρων αποβίβασης» σε χώρες εκτός της ΕΕ, μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες. Κι αυτό, ακόμα κι αν τέτοιες συμφωνίες, όπως με τη Λιβύη, εγείρουν σοβαρά ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει τελικά κάποια καθοριστική συμφωνία για το ζήτημα. Αύριο, δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το Brexit και τη νομισματική ένωση.

Τι ζητά η Ιταλία

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

Ο Ντ. Τουσκ πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εγκρίνει τα εξής:

Πρώτον, «τη δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης εκτός Ευρώπης, ει δυνατόν μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης».

Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία ανθρώπων, καθώς η εμπειρία της συμφωνίας με την Τουρκία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουν οι ροές και να τερματιστεί η τραγική απώλεια ζωών στη θάλασσα.

Δεύτερον, τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, με αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στον νέο πολυετή Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τρίτον, την ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, και ιδίως υποστήριξη προς την λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να διαθέτουν όλους τους απαραίτητους πόρους για τον πλήρη έλεγχο των τοπικών υδάτων της Λιβύης.

Τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία και την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες εκεί.

Eξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του θα υιοθετήσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν προ ημερών οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ , για τη Διεύρυνση της ΕΕ. Στα συμπεράσματά του για την πΓΔΜ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επισυνάψει μια ξεχωριστή παράγραφο που θα αναφέρεται στην «ιστορική συμφωνία» για το ζήτημα της ονομασίας και στις θετικές προοπτικές που δημιουργεί για τη χώρα και την ευρωπαϊκή της πορεία.
Πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Ντ. Τουσκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Οι εργασίες της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής θα ξεκινήσουν με τα θέματα της άμυνας και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το εμπόριο και για την τελευταία Σύνοδο του G7 στον Καναδά. Ο Ντ. Τουσκ, στην επιστολή του προς τους «28», επισημαίνει ότι «οι υπερατλαντικές σχέσεις υπόκεινται σε τεράστια πίεση λόγω των πολιτικών του Προέδρου Τράμπ» και σημειώνει ότι οι διαφορές δυστυχώς δεν αφορούν μόνο το εμπόριο. «Πρέπει να προετοιμάσουμε την Ένωση μας για τα χειρότερα σενάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντ. Τουσκ.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου της πρώτης ημέρας της Συνόδου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ακολουθήσει η συζήτηση για το μεταναστευτικό. Στη συνέχεια, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ενημερώσουν για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.

Η δεύτερη μέρα της Συνόδου θα ξεκινήσει με τη συζήτηση για το Brexit.

Θα ακολουθήσει η Σύνοδος της ευρωζώνης (σε διευρυμένη σύνθεση των «27»), με θέμα τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Παρόντες στη συζήτηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Αυτή τη φορά, στόχος είναι να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για σημαντικά βήματα, που θα ενισχύσουν, όχι μόνο το κοινό νόμισμα, αλλά και την Ένωσή μας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ, χαιρετίζοντας παράλληλα τη γαλλο-γερμανική συμφωνία για μια μεγαλύτερη ώθηση στη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ.