Πεσκόφ: «Η Μόσχα θα υπερασπισθεί τα συμφέροντα της»

Η Ρωσία σκοπεύει «να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της» μετά τους δασμούς που επέβαλαν σήμερα στο μεταξύ τους εμπόριο οι ΗΠΑ και η Κίνα, προειδοποίησε το Κρεμλίνο.

« Η Ρωσία πήρε και θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα. Ακόμα περισσότερο καθώς τα μέτρα αυτά προβλέπονται από τους κανόνες και τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» δήλωσε στους δημοσιογράφος ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε οτι η Μόσχα « παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή» τις ενέργειες των δύο πλευρών στον εμπορικό αυτό πόλεμο εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «επιπτώσεις που θα έχουν σε συγκεκριμένους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας».

Την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων, σκληρών δίσκων και εξαρτημάτων αεροσκαφών. Το Πεκίνο απάντησε αμέσως με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα καταγγέλοντας παράλληλα, «το μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην Ιστορία».

Από τις αρχές του 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε έναν εμπορικό πόλεμο επιβάλλοντας δασμούς σε καναδικά, ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα με την αιτιολογία οτι υπάρχει μία ανισορροπία στο διεθνές εμπόριο εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλη Ιουνίου, η ρωσική κυβέρνηση προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διαμαρτυρόμενη για τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης οτι ετοιμάζει μία λίστα με αμερικανικά προϊόντα στα οποία θα εισάγει νέους τελωνειακούς δασμούς, αξίας περίπου 93 εκατ. δολαρίων.

Οι περισσότεροι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανές ζημίες ως αποτέλεσμα μίας τέτοιας εμπορικής πολιτικής όχι μόνο στην αμερικανική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού