Σε επικίνδυνη κλιμάκωση ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος ένεκα των δασμών Τραμπ

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση εξελίσσεται πλέον ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος ένεκα των δασμών Τραμπ, μετά την ενεργοποίηση των νέων αμερικανικών δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Το Πεκίνο αντέδρασε άμεσα με ισόποσους δασμούς κατά αμερικανικών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα και αγροτικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης η Κίνα επέβαλε αντίμετρα σε δασμούς για 545 προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η Κίνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντισταθεί στο bullying των Η.Π.Α. στο εμπόριο. Επίσης, η Κίνα κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφυγή κατά των Η.Π.Α. για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές.

Οι κλυδωνισμοί συνεπεία του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει έχουν αρχίσει να επιδρούν στην παγκόσμια οικονομία προκαλώντας ανησυχία.

Η Μόσχα από μεριάς της αντιδρώντας στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα εισάγει και εκείνη δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Maxim Oreshkin, προσδιόρισε ότι οι δασμοί θα είναι στο εύρος του 25 με 40% και αφορούν εισαγωγές οπτικών ινών, εξοπλισμών για έργα οδοποιίας, εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και σε εξοπλισμό για επεξεργασία μετάλλων και γεωτρήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι οι ζημίες των Ρώσων εξαγωγέων από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στα ρωσικά προϊόντα φθάνουν τα 537,6 εκατ. δολάρια. Από τα πρώτα αντίμετρα που προετοιμάζει η Μόσχα το όφελος της Ρωσίας υπολογίζεται σε 87,6 εκατ. δολάρια, είπε ο κ. Oreshkin.

Η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ ανέφερε από μεριάς της σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ανησυχεί για τις αυξήσεις και τις κόντρα αυξήσεις δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και προειδοποίησε για το πού οδηγεί η κλιμάκωση αυτή. H κυρία Μάλστρομ υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει αποφασίσει να επιβάλλει αντίμετρα στους αμερικανικούς δασμούς, που θα τεθούν σε εφαρμογή εντός του Ιουλίου.

«Ανησυχητική εξέλιξη η κλιμάκωση των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προφανώς επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία. Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι κακοί και όχι εύκολο να τους κερδίσει κανείς», έγραψε στο μήνυμά της.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

Pet Shop Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού