Ενόχληση και ανησυχία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη στάση Μητσοτάκη-Γεννηματά

Ειδικού συνεργάτη

Ενόχληση και ανησυχία που δεν κρύβεται επικρατεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη και της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, όπως μεταδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες. Ο απόηχος της δυσαρέσκειας είναι διάχυτος και στους διαδρόμους των κεντρικών γραφείων της Κομισιόν, όπου εκφράζεται ανησυχία για την τυχόν ενδυνάμωση τέτοιων απόψεων στην Ελλάδα, ακριβώς τη στιγμή που η Ένωση φαίνεται να κλείνει ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο με την Αθήνα, μετά από μακρά περίοδο πολύ σύνθετων προσπαθειών, που έθεσαν σε αμφισβήτηση σημαντικό μέρος αξιοπιστίας της ευρωζώνης ως νομίσματος διεθνούς αναφοράς και συνέβαλαν στην γεωπολιτική αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κλιμάκωσης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Παρ’ ό,τι το μεγάλο μέρος της συζήτησης σχετικά με τη στάση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα εξαντλείται στα δημοσιογραφικά γραφεία στη βελγική πρωτεύουσα  στις αναφορές ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο ευρωκοινοβούλιο για τη μετα-μνημονιακή περίοδο κατόπιν η συμφωνίας στο eurogroup, εκείνο που πρωτίστως ανησυχεί το Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν είναι αυτή η συζήτηση για την Ελλάδα. Μάλιστα, στο σημείο αυτό δεν υπάρχει καμιά ανησυχία, όπως τονίζεται από έγκυρες κοινοτικές πηγές, διότι τόσο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (εδώ και με έμφαση μάλιστα προς τη γερμανική πλευρά), όσο και στον κύκλο των ευρωσοσιαλιστών, ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά, αντίστοιχα, έχουν παράσχει ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μετα-μνημονιακή εποχή.

Η ανησυχία και η δυσαρέσκεια, όπως αναφέρεται σχετικά από τις ίδιες πηγές, αφορά σε δύο άλλα θέματα:

α. Τη στάση της αντιπολίτευσης έναντι της τελευταίας συμφωνίας στο σύνοδο κορυφής και στη συνέχεια σε επί μέρους συναντήσεις σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, και

β. Τις αντιδράσεις από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα δυτικά βαλκάνια και τις προσπάθειες της Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα κλίμα σταθερότητας στην περιοχή.

Οι πηγές αυτές τις τελευταίες ώρες σχολιάζουν πως παρ’ όλο που ο κ. Μητσοτάκης λόγω των πιέσεων που δέχτηκε προσπάθησε να δώσει στην Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μια εγγύηση ότι δεν θα θέσει σε δοκιμασία τη συμφωνία για το σκοπιανό υπό την αιρεσιμότητα ακύρωσής της λόγω ενεργειών της ελληνικής πλευράς (σ.σ. οι πηγές αναφέρονταν σε δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν θα αμφισβητήσει τη συμφωνία εάν τυχόν όλες οι πτυχές της έχουν ολοκληρωθεί  εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου), στην Κομισιόν, το Παρίσι και το Βερολίνο επικρατεί ανησυχία ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα τηρήσει τη δέσμευσή του, λόγω πιέσεων το εσωτερικό του κόμματός του.

H ανησυχία εκτείνεται και στις προσπάθειες Αθηνας-Τιράνων για συμφωνία στο θέμα των θαλασσίων συνόρων και άρσης του εμπολέμου, όπου παρά την ως τώρα σιωπή της ελληνικής αντιπολίτευσης εκφράζονται φόβοι στις Βρυξέλλες ότι τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και η κυρία Γεννηματά, θα ρυμουλκηθούν από δυνάμεις στο εσωτερικό των κομμάτων τους σε στάση που θα έθετε σε κίνδυνο τις προσπάθειες που έχουν γίνει ως τώρα.

Κοινοτικοί παράγοντες, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζουν επίσης ότι θα ήταν τεράστιο πλήγμα εάν τυχόν η Ελλάδα ευθυγραμμιζόταν την παρούσα κρίσιμη στιγμή με τη στάση των χωρών του Βίζεγκραντ στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, προκαλώντας έτσι αδιέξοδο στην απόπειρα να αποφορτιστεί το πρόβλημα που απειλεί τη συνοχή της Ε.Ε..

Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ευρωπαϊκοί παράγοντες που χειρίζονται αυτά τα κρίσιμα θέματα ήδη έχουν απευθυνθεί σε ηγετικά στελέχη τόσο της Ν.Δ. όσο και του Κινήματος Αλλαγής, από τα οποία, αναφέρεται μάλιστα, πως έχουν αποσπάσει διαβεβαιώσεις ότι θα εξαντλήσουν την επιρροή τους για την αποκατάσταση της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού