Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται η επόμενη εβδομάδα για σκοπιανό, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό, με την έξοδο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, όπου στο πλαίσιο της “Διαδικασίας του Βερολίνου” και της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, αντίστοιχα, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος ένα ευρύ φάσμα θεμάτων άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της κράτησης 2 Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές.

Την προσεχή Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στη “Διαδικασία του Βερολίνου” για τα Δυτικά Βαλκάνια, σε μια λεπτή φάση των εξελίξεων στην περιοχή, με δεδομένο ότι για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ε.Ε. είναι για το 2025 και για την πΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019.

Η Ελλάδα διατηρεί αυξημένο δικό της ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, εφ’ όσον σ’ αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται  η πρόσφατη συμφωνία για το σκοπιανό με την ένταξη της πΓΔΜ να εξαρτάται ευθέως από το αν η γειτονική χώρα θα έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η κυοφορούμενη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για τον ορισμό των θαλάσσιων συνόρων και των ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι η «Διαδικασία του Βερολίνου» ξεκίνησε το 2014, ως μια πρωτοβουλία της Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να ενισχυθεί η προοπτική διεύρυνσης της Ε.Ε. στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και οι χώρες Δυτικών Βαλκανίων εκτός Ε.Ε. (Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Αλβανία και πΓΔΜ). Η Ελλάδα ήταν απούσα επειδή δεν είχε προσκληθεί στις πρώτες συναντήσεις της «Διαδικασίας του Βερολίνου» το 2014 (Βερολίνο) και το 2015 (Βιέννη), ενώ το 2016 και το 2017 εκπροσωπήθηκε σε χαμηλό επίπεδο, με καθεστώς παρατηρητή. Έτσι, η για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση της  της Ελλάδας θεωρείται ότι αποκαθιστά ένα σημαντικό μειονέκτημα για την διπλωματία της Αθήνας, καθώς στις συσκέψεις της «Διαδικασίας του Βερολίνου» είχαν ληφθεί αποφάσεις ακόμα και για το προσφυγικό, ιδιαίτερα το 2015.

Η Αθήνα θεωρεί την πρόσκληση αυτή ως ένδειξη της μεγάλης αναβάθμισης της Ελλάδας στις εξελίξεις στα δυτικά Βαλκάνια και αντιμετωπίζει την παρουσία Τσίπρα στο Λονδίνο ως ευκαιρία υπογράμμισης της ανάγκης να βρίσκεται η χώρα μας στο επίκεντρο των προσπαθειών της Ε.Ε. για διεύρυνση στα Βαλκάνια.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η παρουσία της Βρετανίας σε αυτή τη φάση θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπό το βάρος του Brexit κι των προσπαθειών του Λονδίνου να αναδιαμορφώσει τις διεθνείς συμμαχίες του και να ανασυνθέσει τη διπλωματία του στα Βαλκάνια.

Την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12/7), συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας, με πολλούς εκ των οποίων αναμένεται ο κ. Τσίπρας  να έχει συναντήσεις στο περιθώριο της Συνόδου.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο  είναι αυτό της πρόσκλησης της πΓΔΜ, γι’ αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τόσο στη διάρκεια της ενημέρωσης των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε κατηγορηματικά ότι πρώτα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες από την πλευρά της πΓΔΜ, που προβλέπει το πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και μετά το ΝΑΤΟ θα απευθύνει την πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Για τη συγκεκριμένη δήλωση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κυβερνητικές πηγές είχαν σχολιάσει ότι σημαίνει την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Τσίπρας είχε θέσει στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, λέγοντας ότι είναι “απαράδεκτο” για δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, με βάση το άρθρο 1 της Συμμαχίας και είχε ζητήσει από τον Γ.Γ. να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο προκειμένου να βρεθεί λύση.

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει το θέμα και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου.

Πριν την αναχώρησή του για Λονδίνο και Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7 μ.μ. θα μιλήσει στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ξενοδοχείο Hyatt Regency) και αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στην οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται για τις επιχειρήσεις, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που θα ανοίξει τις πύλες της στις 8 Σεπτεμβρίου και φέτος έχει τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

 

Pet Shop Θεσσαλονίκη
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού