Δικαστήριο της Μιανμάρ απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των δύο δημοσιογράφων του Reuters

Δικαστήριο της Μιανμάρ απήγγειλε σήμερα κατηγορίες περί παραβίασης κρατικών μυστικών εναντίον δύο δημοσιογράφων του Reuters, μια απόφαση που ανοίγει το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης έπειτα από έξι μήνες προκαταρκτικών ακροάσεων.

Την ίδια ώρα η ΕΕ κάλεσε τη Μιανμάρ να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των δύο δημοσιογράφων.

«Η ΕΕ αναμένει να αποσυρθούν οι κατηγορίες εναντίον των δύο δημοσιογράφων που διώκονται απλώς επειδή ασκούσαν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και επειδή έκαναν τη δουλειά τους, αλλά και να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους», ανέφερε η εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το δικαστήριο της Γιανγκόν απήγγειλε κατηγορίες εναντίον του 32χρονου Ουά Λόουν και του 28χρονου Κιάου Σόε Όο, οι οποίοι, αν κριθούν ένοχοι, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε 14 χρόνια κάθειρξη. Οι δύο δημοσιογράφοι, που κρατούνται από τον Δεκέμβριο του 2017, δήλωσαν αθώοι, ενώ η δίκη τους αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου.

«Δεν έχουμε κάνει κάτι κακό», κατήγγειλε ο Ουα Λόουν στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. «Το δικαστήριο δεν μας έκρινε ενόχους. Έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε ο νεαρός δημοσιογράφος, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα τα παρατήσει».

Ο Σόε Όο, που φαινόταν πολύ αδύναμος, δεν είπε τίποτε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού