Συνεχίζει τα επιδόματα στους Παλαιστίνιους κρατούμενους η παλαιστινιακή κυβέρνηση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι η κυβέρνησή του θα εξακολουθήσει να καταβάλει επιδόματα στους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και στις οικογένειές τους, καθώς και στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, παρά τον νέο νόμο που ποινικοποιεί την πολιτική αυτή.

Την προηγούμενη Δευτέρα το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε νόμο που επιτρέπει το πάγωμα της μεταβίβασης στην Παλαιστινιακή Αρχή ποσού ίσου με τα επιδόματα που χορηγεί στους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές, στις οικογένειές τους και οικογένειες Παλαιστίνιων που έχουν σκοτωθεί σε επιχειρήσεις των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με έναν από τους εισηγητές του νόμου, τον Άβι Ντίχτερ, βουλευτή του Λικούντ, του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τα ποσά που δίνονται στις οικογένειες ανέρχονται στο 7% του προϋπολογισμού της Παλαιστινιακής Αρχής, το έλλειμμα της οποίας είναι υψηλό.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει επανειλημμένα οι Παλαιστίνιοι να σταματήσουν να καταβάλουν τα επιδόματα αυτά, επισημαίνοντας ότι αποτελούν ένα είδος ανταμοιβής και ενθαρρύνουν τις ενέργειες εναντίον του. Οι Παλαιστίνιοι απαντούν ότι έχουν στόχο να στηρίξουν τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ