Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν | Κυπριακό: Παραχωρήσεις Άγκυρας στο σύστημα εγγυήσεων με αντάλλαγμα δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους από τους υδρογονάνθρακες

Ειδικού συνεργάτη

Ένας ηπιότερος Ερντογάν ήταν το πρόσωπο που συνάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αυτό αναφέρουν τις τελευταίες ώρες στην Αθήνα πληροφορίες από έγκυρες πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στην ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εικόνα Ερντογάν ήταν μια ηπιότερη εκδοχή του προσώπου που εδώ και μήνες συγκρούεται με τους πάντες και τα πάντα, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές. Παρ’ ό,τι τίποτα το σημαντικό δεν προέκυψε από τη συνάντηση των Βρυξελλών -ούτε αναμενόταν κατά τέτοιο, άλλωστε- η ομάδα που συνεπικουρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό  στα ελληνοτουρκικά και είχε προετοιμάσει τη συνάντηση, σε σχετική αναφορά της επισημαίνει ότι υπάρχουν σαφώς περισσότερες ελπίδες συνεννόησης στα θέματα που επιδέχονται κάποια πρόοδο.

Μεταξύ των άλλων, η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία των Ελλήνων επιτελών για την ώρα επικεντρώνεται στη διαβεβαίωση που απέσπασε ο κ. Τσίπρας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση στο προσφυγικό, θέμα που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την Αθήνα την προσεχή περίοδο, εν όψει τυχόν νέων ρυθμίσεων που θα φέρει στο εσωτερικό της Ε.Ε. η πρακτική των διμερών συμφωνιών του Βερολίνου με χώρες-μέλη.

Στο συγκεκριμένο σημείο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά περίπου διερεύνησε τη διάθεση της Αθήνας να διαμεσολαβήσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας μαζί τους.

Εντύπωση, επίσης, έχει προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου να ενημερωθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τις πρόσφατες απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, που με τον τρόπο με τον οποίο ετέθη το θέμα από τουρκικής πλευράς άφησε ανοιχτή την εντύπωση ότι επικρατεί κάποια δυσαρέσκεια και στην Άγκυρα σχετικά με τη στάση ορισμένων Ρώσων διπλωματών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ζητήθηκε να διατηρηθεί στενή αλληλο-ενημέρωση των δύο μερών.

Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον αναφέρεται από τις ίδιες πηγές πως είχε το σημείο εκείνο της συνάντησης των δύο ανδρών, στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος φάνηκε διατεθειμένος να κάνει βήματα υποχώρησης στο Κυπριακό και στο ζήτημα του ρόλου των εγγυητριών δυνάμεων της συνθήκης του Λονδίνου και της Ζυρίχης, με αντάλλαγμα παραχωρήσεις υπέρ των Τουρκοκυπρίων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.