Ν.Ε.Ο. : Εθνικό σχέδιο για το Περιβάλλον από μηδενική βάση

Την ανάγκη χάραξης από μηδενική βάση μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τη προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά ταυτόχρονα και τον πλήρη συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας της χώρας με την Ε.Ε.,όπως προβλέπεται και από τη Συνθήκη της Ε.Ε., τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Νέας Ελληνικής Ορμής, Κατερίνα Παπακώστα.

Με αφορμή την έναρξη της πολιτικής συζήτησης για την επόμενη μέρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη δυτική και την ανατολική Αττική, που βύθισαν στο πένθος όλη τη χώρα η επικεφαλής της Ν.Ε.Ο. και βουλευτής της Β΄ Αθηνών, ζητά αφενός την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, αφετέρου καταθέτει τις προτάσεις της Ν.Ε.Ο. για την προστασία του Περιβάλλοντος και αναμένει από όλα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση:

“Αποτελεί αδήριτο γεγονός (βλ. πόρισμα Ρακιντζή) η ύπαρξη, παντός τύπου, αυθαιρεσιών, οι οποίες δεν σεβάστηκαν το Σύνταγμα και το Περιβάλλον. Οι υπεύθυνοι υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης, σε τοπικούς φορείς, σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής διακυβέρνησης, διαχρονικά. Ελάχιστο παράδειγμα είναι η διαρκής νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων στο όνομα της εκλογικής πίστωσης.

Ανεξαρτήτως της κλιματικής αλλαγής, η οποία αποτελεί ένα δεδομένο το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, προκειμένου να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας από μηδενική βάση, η χωροταξία και η νομοθεσία για το Περιβάλλον κακοποιήθηκαν και δεν έγιναν σεβαστά τα νόμιμα με πολιτική νομιμοποίηση και με τις γνωστές συνέπειες.

Το Ν.Ε.Ο. καταθέτει την πρότασή του για το Περιβάλλον και αναμένουμε και από όλα τα πολιτικά κόμματα να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, ώστε να τις συζητήσουμε για να καταλήξουμε σε μία Εθνική στρατηγική για το Περιβάλλον από μηδενική βάση:

Η πολιτική για το περιβάλλον βασίζεται στην αρχή της πρόληψης σε επίπεδο προγραμματισμού, σχεδιασμού και λήψης προληπτικών μέτρων.

Θεωρούμε απαραίτητη την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, η αρχή της επανόρθωσης των επιπτώσεων περιβαλλοντικών καταστροφών πρέπει να έχει κυρίως εφαρμογή σε διασυνοριακές ρυπάνσεις, στη διαχείριση των αποβλήτων και στη μεταφορά των τοξικών υλικών.

Απαιτείται αξιοποίηση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής διπλωματίας στην εφαρμογή της κλιματικής δράσης και ασφάλειας.

Προτείνουμε την περιβαλλοντική φορολογία: ειδικές φορολογικές επιβαρύνσεις για ρυπογόνες δραστηριότητες.

Απαιτείται η θέσπιση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης – εντός και εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος – , ώστε να διαμορφωθούν πολίτες με περιβαλλοντική συνείδηση και κατανόηση της ανάγκης για μία βιώσιμη κοινωνία η οποία δίνει έμφαση στον πολίτη που συμμετέχει, επιλύει τα προβλήματα και διαμορφώνει ένα νέο περιβαλλοντικό Ήθος.

Προτείνουμε επιπλέον την θεσμοθέτηση της «Πράσινης Πόλης» που προβλέπει την κατ΄ έτος βράβευση του Δήμου που θα έχει προωθήσει πολιτικές πράσινης ανάπτυξης, βάσει απόφασης ειδικού συμβουλίου το οποίο θα απαρτίζεται από τους Προέδρους των Περιβαλλοντικών Τμημάτων των ελληνικών ΑΕΙ και επιστήμονες από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα πενθεί τα παιδιά της.

Στο Ν.Ε.Ο. θεωρούμε πως ο καλύτερος φόρος τιμής προς τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους αδίκως, επειδή δεν εφαρμόστηκαν η χωροταξία, η νομοθεσία και δεν υπήρξε περιβαλλοντικό Ήθος, είναι το πολιτικό σύστημα, τουλάχιστον, να αναλάβει απολύτως τις ευθύνες του για το Περιβάλλον και την προστασία του και κατ’ επέκτασιν για την προστασία των πολιτών μέσα από μία Εθνική Στρατηγική από μηδενική βάση την οποία το Ν.Ε.Ο προτείνει ως τον μοναδικό δρόμο για να διασωθούν τα τελευταία υπολείμματα αξιοπρέπειας του πολιτικού κόσμου, ώστε να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των νέων γενιών και των αγέννητων στην ποιότητα ζωής και στην υγεία τους.