Γερμανία: Εσωκομματική αντεπίθεση Μέρκελ κατά της ακροδεξιάς στο CDU – Αντί για Βάιντμαν στην ΕΚΤ θέλει Αλτμάιερ στην Κομισιόν

Σε σκληρή εσωκομματική αντεπίθεση δραστηριοποιείται η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, κατά της ακροδεξιάς στο CDU, μετά τα πλήγματα που επέφεραν σε βάρος της οι ακροδεξιοί του χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της, την περασμένη περίοδο.

Η καγκελάριος, την οποία μέχρι και με ανατροπή απείλησε ο κυβερνητικός και κομματικός Βαυαρός εταίρος, Χορστ Ζεεχόφερ, με αφορμή το προσφυγικό, δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανέχεται τις σε βάρος της εσωκομματικές βολές, με τελευταία την ολιγοήμερη καθυστέρηση της τελευταίας δόσης του μνημονίου προς την Ελλάδα. Μια κίνηση των οπαδών της πολιτικής Σόιμπλε μέσα στο CDU, για την οποία πληροφορίες φέρουν να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην καγκελαρία, επειδή το περιστατικό έλαβε χώρα την ώρα που η κυρία Μέρκελ διαπραγματευόταν με την κυβέρνηση Τσίπρα για το προσφυγικό.

Η Άγγελα Μέρκελ στο πλαίσιο της εσωκομματικής αντεπίθεσης που επιχειρεί, διαμηνύει τώρα ότι δεν επιθυμεί την τοποθέτηση του οπαδού της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής επικεφαλής σήμερα της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, στην ηγεσία της ΕΚΤ για την οποία θεωρείτο ως τώρα ισχυρός υποψήφιος με την υποστήριξη μάλιστα της καγκελαρίας. Αντίθετα, η κυρία Μέρκελ διαμηνύει τώρα ότι επιδιώκει την εκλογή του απόλυτης εμπιστοσύνης της Γερμανού υπουργού Οικονομίας,  Πέτερ Αλτμάιερ, στην προεδρία της Κομισιόν, σε αντικατάσταση του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, που δεν θα έχει νέα θητεία.

Οι κινήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαιώνουν ότι διεξάγεται πλέον ένα σκληρό πολιτικό παιγνίδι στους κόλπους των γερμανικών χριστιανικών κομμάτων, του CDU και του CSU, για τον πολιτικό έλεγχο της παράταξης, τον οποίο προσπαθεί να κερδίσει η ακροδεξιά πτέρυγα, ενώ η Άγγελα Μέρκελ επιχειρεί να αλλάξει κατεύθυνση, σε μια απόπειρα μεγαλύτερης προσέγγισης με τις επιλογές του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η αντίδραση Μέρκελ έχει προκαλέσει αμήχανη αντίδραση των ακροδεξιών του κόμματός της, οι οποίο ως τώρα είχαν συνηθίσει σε μια ήπια αντίδραση της καγκελαρίου στις εσωκομματικές σε βάρος της βολές.

Μερίδα του γερμανικού Τύπου, του οποίου σημαντικό μέρος εξακολουθεί να ελέγχεται από την ακροδεξιά του CDU-CSU, αναγνωρίζει την τροπή των εξελίξεων, αν και κάποιες γνωστές για τις ακραία συντηρητικές απόψεις τους γερμανικές εφημερίδες, προσπαθούν τώρα να “περάσουν”  ως υποψηφίους για αντικαταστάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γνωστά στελέχη που υποστηρίζονται από την παραταξιακή ακροδεξιά.

“Προθέρμανση για τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρώπη” επιγράφεται δημοσίευμα στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Σύμφωνα με την εφημερίδα, για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ “φαίνεται πιο σημαντικό να επικρατήσει Γερμανός υποψήφιος στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά της ΕΚΤ. Οι νέες προτεραιότητες πυροδοτούν συζητήσεις στην Ευρώπη”. Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, “στο Βερολίνο ήδη κυκλοφορούν ονόματα πιθανών υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Άλτμαιερ και η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Επισήμως κανείς δεν θέλει να εκφράσει άποψη γι’ αυτό. Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα λεπτό. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κόμμα της Μέρκελ. Πριν από τις τελευταίες εκλογές οι χριστιανοδημοκράτες (CDU) είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι η (γερμανική) κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τον Βάιντμαν ως νέο διοικητή της ΕΚΤ. Για κάποιους θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί αυτή η φιλοδοξία. Όμως λίγοι το παραδέχονται ανοιχτά”.
Ισχυρή υποψηφιότητα θεωρείται, σύμφωνα πάντα με τη Handelsblatt, ο ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο “θεωρείται σίγουρο ότι ο 46χρονος (Βέμπερ) ενδιαφέρεται για μία υποψηφιότητα. Το ζήτημα είναι να διασφαλιστεί η αναγκαία υποστήριξη στην ίδια την πολιτική του οικογένεια. Η στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου θεωρείται δεδομένη, καθώς ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ χαίρει ιδιαίτερης υπόληψης στα πλαίσια της ομάδας, αλλά και εκτός αυτής. Ωστόσο, για να ανακηρυχθεί υποψήφιος, χρειάζεται και τη συγκατάθεση των συντηρητικών ευρωπαίων ηγετών, ιδιαίτερα της Άγγελα Μέρκελ. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Οι δυο τους έχουν καλή σχέση, αλλά η Μέρκελ ανησυχεί για το αν πράγματι ο ευρωβουλευτής μπορεί να εξασφαλίσει την έγκριση των ευρωπαίων ηγετών”.
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στον Γιενς Βάιντμαν, τον φερόμενο ως πιθανό υποψήφιο για το “τιμόνι” της ΕΚΤ. Για να διατυπώσει την άποψη ότι “το τίμημα που θα έπρεπε να καταβάλει η Μέρκελ για τον Βάιντμαν είναι υπερβολικά υψηλό. Πολλές νότιες χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Ιταλία, αμύνονται με νύχια και δόντια κατά του σημερινού επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ. Και η Γερμανία θα ήταν μάλλον απίθανο να καταφέρει να συγκεντρώσει την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία υπέρ του, ακόμη και αν η καγκελάριος δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για άλλα κορυφαία αξιώματα. Πλην όμως έχει αυτό το ενδιαφέρον. Γιατί, τόσο με όρους εσωτερικής πολιτικής, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέση της Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή, όσο ήταν κάποτε. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική της για το προσφυγικό, η οποία είναι διαμφισβητούμενη και στην ΕΕ. Ο σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είναι ένας από τους λίγους που στηρίζουν απόλυτα τη γραμμή της. Για να μπορεί να επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Μέρκελ εξαρτάται από τη στήριξη του επικεφαλής της Κομισιόν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνέβαινε αυτό πριν την προσφυγική κρίση”.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί τα εξής: “Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Βάιντμαν έλεγε ότι η ΕΚΤ έχει ως μοναδικό στόχο τη σταθερότητα των τιμών και ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να βασίζονται σε αυτό, ανεξαρτήτως του προσώπου που διοικεί την τράπεζα. Ήδη τότε ο 50χρονος (Βάιντμαν) θα έπρεπε να αντιλαμβανόταν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν πρόκειται να στηρίξει την υποψηφιότητά του, έστω και αν εκτιμά ιδιαίτερα τον Βάιντμαν, ο οποίος άλλωστε για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην καγκελαρία στο πλευρό της Μέρκελ. Αλλά η καγκελάριος έχει άλλες προτεραιότητες: το πόστο του προέδρου της Κομισιόν είναι για εκείνη πιο σημαντικό από την ηγεσία της ΕΚΤ”.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού