Βέλγιο: Οργή των θυμάτων μετά την “προσφορά” του Ντιτρού να απαντήσει στις ερωτήσεις τους

Τα θύματα του Βέλγου παιδεραστή και δολοφόνου Μαρκ Ντιτρού απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη μια επιστολή του δικηγόρου του πιο μισητού ανθρώπου στη χώρα ο οποίος δήλωνε “έτοιμος να απαντήσει” στις ερωτήσεις τους, 22 χρόνια μετά τη σύλληψή του.

“Πρόκειται αποκλειστικά για μια επιχείρηση δημοσίων σχέσεων” εκ μέρους του δικηγόρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ελς Σρόιρς, σύντροφος του πατέρα της 19χρονης Έφι Λάμπρεκς που βρέθηκε νεκρή το 1996 στον κήπο ενός από τα σπίτια που χρησιμοποιούσε ο Ντιτρού, στο νότιο Βέλγιο.

Ο Μπρουνό Νταγιέ, ο οποίος ανέλαβε συνήγορος του Ντιτρού το 2017, “ήθελε να κάνει αίσθηση με αυτήν την επιστολή, μας χειραγωγεί”, κατήγγειλε από την πλευρά του ο Ζορζ-Ανρί Μποτιέ, ο δικηγόρος των οικογενειών δύο άλλων θυμάτων.

Ορισμένες οικογένειες έκαναν επίσης λόγο για μια “στρατηγική” του Νταγιέ με στόχο να πετύχει την υπό όρους αποφυλάκιση του πελάτη του. Ο ίδιος ο δικηγόρος δεν έκρυψε ότι αυτή είναι η πρόθεσή του.

Στην επιστολή του, που φέρει ημερομηνία 27 Αυγούστου, ο δικηγόρος υπενθυμίζει ότι μία από τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση του Ντιτρού είναι “η στάση που θα τηρήσει απέναντι στα θύματα”. Από αυτήν την άποψη, “θεώρησα σκόπιμο να απευθυνθώ σε εσάς”, γράφει. Και τους προτείνει να απαντήσει ο πελάτης του σε όσες ερωτήσεις τους παραμένουν αναπάντητες μετά τη δίκη και την καταδίκη του, το 2004, σε ισόβια κάθειρξη. Προτρέχοντας, ο Νταγιέ αναφέρεται επίσης στις τυχόν βλέψεις των θυμάτων για καταβολή αποζημίωσης για τη βλάβη που υπέστησαν. “Είμαι υποχρεωμένος να παραδεχτώ ότι (ο Μαρκ Ντιτρού) δεν κατέχει απολύτως τίποτα και είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί αυτή η απαίτηση”, γράφει.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταγιέ υπερασπίστηκε με νύχια και με δόντια την πρότασή του για “διάλογο”. “Από κάθε άποψη, από το διάβημά μου βγαίνω κερδισμένος, δεδομένου ότι έκανα το πρώτο βήμα”, σχολίασε, τονίζοντας ότι “δεν πρόκειται να κρίνει” ο ίδιος την απόφαση των θυμάτων να μην δώσουν συνέχεια, όπως είναι δικαίωμά τους.

Οι πληγές από την υπόθεση Ντιτρού παραμένουν ανοιχτές στο Βέλγιο, 22 χρόνια μετά τη σύλληψή του και την ανακάλυψη των σορών τεσσάρων κοριτσιών που τα είχε απαγάγει, βιάσει και σκοτώσει. Άλλα δύο κορίτσια που κρατούσε αιχμάλωτα βρέθηκαν ζωντανά. Ο ίδιος δεν εξέφρασε ποτέ μεταμέλεια για τις πράξεις του, ούτε ζήτησε συγγνώμη και συνεχίζει να αμφισβητεί ορισμένες από τις κατηγορίες.

“Έχουμε σαφείς ερωτήσεις όσον αφορά την ποινική υπόθεση. Θέλουμε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και όχι μια συζήτηση με τον δικηγόρο”, είπε η Ελς Σρόιρς.

“Επί εννιά χρόνια που κράτησε η (ποινική) διαδικασία, η πολιτική αγωγή το μόνο που έκανε ήταν να τον ρωτάει. Σήμερα, λέει ότι δεν διέπραξε ορισμένα αδικήματα (…) αλλά ποια; γιατί;” είπε από την πλευρά του ο Μποτιέ, κάνοντας λόγο για “τον μονόλογο ενός φαύλου”. “Κάνουμε κύκλους γύρω-γύρω, οι πελάτες μου απηύδησαν”, συνέχισε ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον πατέρα της Ζουλί Λεζέν, η οποία πέθανε από ασιτία σε ηλικία 8 ετών, κλειδωμένη σε ένα υπόγειο στη Μαρσινέλ, κοντά στο Σαρλερουά.

Τον Φεβρουάριο ο Μπρουνό Νταγιέ εξέδωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Γιατί να αποφυλακιστεί ο Μαρκ Ντιτρού”, στο οποίο καταγγέλλει το σωφρονιστικό σύστημα του Βελγίου και υπερασπίζεται την άποψη ότι κανένας δεν θα πρέπει να παραμένει φυλακισμένος για περισσότερα από 25 χρόνια. Στόχος του είναι να αποφυλακιστεί ο πελάτης του μέχρι το 2021, μολονότι στην απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε περιλαμβάνεται και ένας όρος που απαγορεύει οποιαδήποτε πρόωρη αποφυλάκιση.

Ο δικηγόρος σχεδιάζει τώρα να ζητήσει την εξέταση του Ντιτρού από ομάδα ψυχιάτρων για να αποδείξει ότι ο πελάτης του δεν είναι επικίνδυνος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού