Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χαιρετίζει την απόφαση της Ουάσινγκτον να σταματήσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα το πρωί την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ, που είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της υπηρεσίας αυτής, ανακοίνωσαν ότι σταματούν να την χρηματοδοτούν, επειδή θεωρούν πως οι δραστηριότητές της είναι “ανεπανόρθωτα μεροληπτικές”, σύμφωνα με τη διατύπωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Η απόφαση αυτή είναι σημαντική και την υποστηρίζουμε”, δήλωσε ο Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη σ’ ένα σχολείο στο κεντρικό Ισραήλ με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η UNRWA παρέχει βοήθεια στους Παλαιστινίους, που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους ή διέφυγαν στη διάρκεια του πολέμου του 1948 κατά την ίδρυση του Ισραήλ, καθώς και στους απογόνους τους. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να μεταβιβάζουν το καθεστώς του πρόσφυγα στα παιδιά τους, καθώς επιθυμούν να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που δικαιούνται αρωγής από την UNWRA, κάτι που οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Ο Νετανιάχου αμφισβήτησε τον αριθμό των παλαιστίνιων προσφύγων που είναι εγγεγραμμένοι στην UNRWA, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του υποδέχθηκε πρόσφυγες από ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και Εβραίους που “ξεριζώθηκαν” από αραβικές χώρες το 1948, κατά τον πρώτο ισραηλινο-αραβικό πόλεμο.

“Εκατοντάδες χιλιάδες εβραίων ήρθαν ως πρόσφυγες χωρίς κανένα αγαθό, και δεν τους αφήσαμε να είναι πρόσφυγες, έγιναν πολίτες με ίσα δικαιώματα στη χώρα μας”, πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός. Οi παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο και την Ιορδανία δεν έχουν το ίδιο καθεστώς ούτε τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες των χωρών αυτών.

Η UNRWA “διαιωνίζει την κατάσταση των προσφύγων αντί να επιδιώκει να την επιλύσει”, πρόσθεσε. “Πρέπει να μπει τέλος σ’ αυτή την κατάσταση και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν αληθινά στην αποκατάσταση των προσφύγων”, δήλωσε.

Χθες Σάββατο οι Παλαιστίνιοι επέκριναν δριμύτατα την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν κάθε χρηματοδότηση της UNRWA, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βοήθεια που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ προσφέρει σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Ισραήλ, μέσω ενός υπευθύνου του γραφείου του Νετανιάχου, εξέφρασε την “υποστήριξή” του στην απόφαση της Ουάσινγκτον.

Το “δικαίωμα στην επιστροφή” των παλαιστίνιων προσφύγων που είναι διασκορπισμένοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Γάζα και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Συρία, αποτελεί για τους παλαιστίνιους ηγέτες στοιχείο κλειδί για να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ