Εξελίξεις στην EE – Παρέμβαση Μακρόν: Κύριε Βέμπερ, δεν μπορεί να υποστηρίζετε τη Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα…

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να «διευκρινίσει τη θέση του», παρεμβαίνοντας στην συζήτηση που άνοιξε πρόωρα για τους πιθανούς διαδόχους του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και επιβεβαιώνοντας ότι θα διεκδικήσει κεντρικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις από ‘δω και πέρα, παρ’ ό,τι δεν συγκαταλέγεται σε καμία από τις δύο ισχυρές πολιτικές ομάδες της ΕΕ, τους συντηρητικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και τους σοσιαλδημοκράτες (PES).

Το ΕΛΚ πρέπει να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης της καγκελαρίου Μέρκελ ή του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Ορμπάν, δήλωσε ο Μακρόν από το Λουξεμβούργο, σε μια επαμφοτερίζουσα στάση, που αναμένεται να τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο τη σεναριολογία για παρασκηνιακή συνεννόηση Μακρόν-Μέρκελ, για τη μεταπήδηση τελικά της Γερμανίδας καγκελαρίου στη θέση του προέδρου της ΕΕ, που σήμερα κατέχει ο Ντόναλντ Τουσκ. (Στενός επίσης φίλος και έμπιστος της κυρίας Μέρκελ, η οποία τον προώθησε στην ηγεσία της ΕΕ, του οποίου σήμερα η σαφής εξαφάνιση από την επικαιρότητα θεωρείται από ορισμένες πλευρές ως προσχεδιασμένη για προλειάνει το έδαφος για τη διαδοχή του από την Γερμανίδα καγκελάριο, σ’ έναν καθαρά αναβαθμισμένο ρόλο του κορυφαίου αλλά ως σήμερα άνευρου θώκου της ΕΕ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Βαυαρός συντηρητικός, Μάνφρεντ Βέμπερ, ανακοίνωσε νωρίτερα την υποψηφιότητά του για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σηματοδοτώντας την πρώιμη έναρξη της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Επίσης, της παρέμβασης Μακρόν είχε προηγηθεί η “δειλή αποδοχή” της υποψηφιότητας Βέμπερ από μεριάς της Άγγελα Μέρκελ.

Ο Μακρόν απαντούσε στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να υποστηρίξει τον Μάφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ στην  υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μέρκελ είναι «απολύτως στην πλευρά της προόδου», δήλωσε ο Μακρόν. «Δεν υπάρχει αμφισημία».

Το ΕΛΚ υποστήριξε όμως και την εθνικιστική πορεία του Όρμπαν. «Δεν μπορείτε επομένως να υποστηρίζετε και την Μέρκελ και τον Όρμπαν ταυτόχρονα», δήλωσε ο Μακρόν.

«Το ΕΛΚ πρέπει να το διευκρινίσει τη θέση του, εναπόκειται στους συντηρητικούς να το διευκρινίσουν» είπε ο Μακρόν.

«Πρέπει να υπερασπιζόμαστε  το κράτος δικαίου παντού» είπε, αναφερόμενος στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού