Μόσχα, Τεχεράνη και Άγκυρα θα επιδιώξουν να βρουν μια κοινή λύση για την κατάσταση στην Ιντλίμπ

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν σήμερα στην Τεχεράνη να διευθετήσουν “μέσα σε πνεύμα συνεργασίας” την τύχη της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, τελευταίου προπυργίου των ανταρτών στη Συρία που απειλείται από μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Οι πρόεδροι αυτών των τριών χωρών, οι οποίοι συνεδρίασαν στην ιρανική πρωτεύουσα, “αποφάσισαν να διευθετήσουν” το ζήτημα της Ιντλίμπ “μέσα στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα”, την οποία άρχισαν οι τρεις χώρες τους επιχειρώντας να επαναφέρουν την ειρήνη στη Συρία, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνάντησής τους.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα υποστηρίζουν τις αρχές της Δαμασκού στη συριακή σύγκρουση, ενώ η Άγκυρα τους αντάρτες.

Στη διάρκεια της σύντομης συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην ιρανική πρωτεύουσα, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί και οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φάνηκαν να παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.

Ενώ η διεθνής κοινότητα εκφράζει φόβους για μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση εφόδου των κυβερνητικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Ιντλίμπ, οι ανάδοχοι της διαδικασίας της Αστάνα δεν συμφώνησαν σε μια κατάπαυση του πυρός.

Ενώ ο Ερντογάν ζήτησε να επιβληθεί εκκεχειρία στην Ιντλίμπ, ο Πούτιν δήλωσε πως η Μόσχα αντιτίθεται σε κάτι τέτοιο και ο Ροχανί πως η συριακή κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ολόκληρης της συριακής επικράτειας και πως η μάχη εναντίον “της τρομοκρατίας” στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη.

Οι τρεις πρόεδροι “απέρριψαν οποιαδήποτε απόπειρα να δημιουργηθούν τετελεσμένα επί του πεδίου με πρόσχημα τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και εξέφρασαν την αποφασιστικόττηά τους να αντιταχθούν σε αποσχιστικά σχέδια που έχουν στόχο να υπονομευθεί η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας”.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη πως τα τρία μέρη συμφώνησαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν στη Συρία ασφαλείς συνθήκες για να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, ενώ προστίθεται ότι ο επόμενος γύρος των συνομιλιών των τριών ηγετών για τη Συρία θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

No results found

No results found

Μενού