3 βήματα της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες

Ειδικού συνεργάτη 

Σε σχεδιασμό 3 βημάτων προχωρεί η κυβέρνηση, μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες υψηλές κυβερνητικές πηγές. Ο σχεδιασμός αυτός αφορά την ειλημμένη απόφαση, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, να προκηρυχτούν οι κάλπες σε χρόνο, ο οποίος προσδιορίζεται μεταξύ 15-29 Σεπτεμβρίου 2019, δηλαδή με την πλήρη εξάντληση της 4ετίας.

Η κυβερνητικός σχεδιασμός οριστικοποιήθηκε σε άτυπη σύσκεψη κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ και επί τη βάσει της εκτίμησης αναλυτών που συγκαταλέγονται στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου ότι η προσπάθεια ανατροπής της σήμερα δυσμενούς εικόνας της κυβέρνησης έναντι της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας-δυο παρεμβάσεων (ακόμη και κορυφαίων, όπως η ΔΕΘ), αλλά αλληλουχίας κινήσεων προς την κατεύθυνση ουσιαστικής και αντιλαμβανόμενης από τους πολίτες που θα τους αφορά εισοδηματικής στήριξης.

Τα 3 βήματα, σύμφωνα με πληροφορίες προσδιορίζονται χρονικά και σε επίπεδο κινήσεων, ως εξής:

  1. ΔΕΘ και ανακοίνωση μέτρων που θα αφορούν κυρίως στήριξη των ασθενέστερων, με αυξήσεις μισθών, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες, με περίοδο αποτίμησης του βαθμού επιρροής των μέτρων στην κοινή γνώμη έως τις 30 Νοεμβρίου.
  2. Κρατικός προϋπολογισμός και δεύτερη δέσμη μέτρων εισοδηματικής στήριξης των μικρομεσαίων με μειώσεις φόρων και στήριξη αμοιβών στον δημόσιο τομέα, με διευκρίνιση παράλληλα του εάν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις από 1/1/2019, με περίοδο αποτίμησης του βαθμού επιρροής των μέτρων στην κοινή γνώμη έως τις ευρωεκλογές.
  3. Πρόσβαση στις αγορές μετά τις ευρωεκλογές, κατάργηση των capital controls και παγίωση και διεύρυνση των αυξήσεων σε ασθενέστερους και τα μεσαία στρώματα (γίνονται σκέψεις για ΑΤΑ στις συλλογικές συμβάσεις με συντελεστή ανάπτυξης) καθώς και άνοιγμα του διαλόγου για μη εφαρμογή της κατάργησης του αφορολόγητου, με περίοδο αποτίμησης του βαθμού επιρροής των μέτρων στην κοινή γνώμη έως τις γενικές εκλογές.

Γενική είναι η διαβεβαίωση από μεριάς κυβερνητικών παραγόντων, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ότι τα μέτρα και η σταδιακή ανακοίνωσή τους προσαρμόζεται συν τω χρόνω στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, έως της πλήρους αποκατάστασης, της εμπιστοσύνης με τους ευρωπαίους δανειστές. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι θα ήταν ανεύθυνο σε τέτοιες συνθήκες να γίνονταν εκλογές, λίγες δηλαδή εβδομάδες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με τη χώρα να στέκεται στα πόδια της. Κάνουν λάθος όσοι επενδύουν στην εκλογολογία, πρόσθεταν οι ίδιοι κύκλοι, ξεκαθαρίζοντας ότι ο δρόμος μέχρις τις κάλπες θα είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η βαθμιαία «απόδειξη» στην κοινή γνώμη της μετάβασης στη μετα-μνημονιακή περίοδο για την Ελλάδα, είναι κατά τους κυβερνητικούς αναλυτές το σημείο-κλειδί για τη διαμόρφωση των τελικών συσχετισμών πολιτικών δυνάμεων εν όψει των εκλογών το φθινόπωρο του 2019, αφού παγιωμένη είναι η εκτίμηση στην κυβέρνηση ότι το εισοδηματικό ζήτημα συνιστά το βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της τελικής στάσης των εκλογέων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού