Η Ελλάδα εκτός ατζέντας της διεθνούς οικονομικής κρίσης

Ικανοποίηση εκφραζόταν χθες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, για την πλήρη απουσία, μετά από χρόνια, του ελληνικού οικονομικού ζητήματος από την ατζέντα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως αυτή τυγχάνει χειρισμών στα παγκόσμια κέντρα λήψης των οικονομικών αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ουδόλως ετέθη ως θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup, όπου επί χρόνια κυριαρχούσε μονοπωλώντας το ενδιαφέρον παραγόντων και δημοσιογράφων.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δεν έγινε καθόλου λόγος για την Ελλάδα, δεν ετέθη ερώτηση από καμιά πλευρά (ούτε και από Γερμανούς δημοσιογράφους) και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη μετα-μνημονιακή πορεία της Πορτογαλίας, στην οποία κατά τα ειωθότα έγιναν συστάσεις να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην Ουάσιγκτον, όπου και συνεδρίασε ΔΝΤ, στην επίσης καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, δεν έγινε καμιά αναφορά στην Ελλάδα και όλη η συζήτηση περιεστράφη στο θέμα “Αργεντινή”.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες την απορία τους για το γεγονός ότι ενώ στα διεθνή fora είναι απολύτως σαφές ότι η ελληνική οικονομία θεωρείται πλήρως ελεγχόμενο θέμα, στο εσωτερικό της Ελλάδας, πολιτικοί, οικονομικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι εκφράζουν “ανησυχία” για την μετα-μνημονιακή φάση στην παρούσα συγκυρία, με επίκεντρο μάλιστα τους δήθεν “φόβους των αγορών” από τη μη εφαρμογή του μέτρου περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.

Το κλίμα στο eurogroup δεν διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στην Αθήνα, ανέφεραν παράλληλα κύκλοι των Βρυξελλών, παρ’ ό,τι πριν τη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup, μερίδα των ελληνικών μέσων ενημέρωσης  προεξοφλούσε σκληρό πρέσινγκ στον κ. Τσακαλώτο λόγω της επικείμενης πρώτης μετα-μνημονιακής επίσκεψης των θεσμών στην Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού