Άνοιξε τις πύλες της η 83η ΔΕΘ | Τσίπρας: Η Ελλάδα σε νέα εποχή

«Στο ταξίδι μου στην Ουάσιγκτον είχα συζητήσει με τον Πρόεδρο Τραμπ για την πολύ μεγάλη σημασία η πρώτη ΔΕΘ μετά την έξοδο της Ελλάδας από την 8ετή περιπέτεια των προγραμμάτων προσαρμογής που σηματοδοτεί και την επάνοδο της χώρας και της οικονομίας στην ανάκαμψη, να φιλοξενήσει ως τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ».

Αυτό ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τα εγκαίνια του Περιπτέρου των ΗΠΑ, τιμώμενης χώρας για το 2018. Σημείωσε ότι «αφήνουμε πίσω μας την ύφεση και τη λιτότητα και μπορούμε πλέον να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας».

 Η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή.

Οι ΗΠΑ θέλουμε να είναι και θα είναι αρωγός της προσπάθειας μας να δώσουμε μια νέα πνοή στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ.

Σημείωσε ότι «η Ελλάδα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε μια εύθραυστη ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ως χώρα που μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ανοίγει τις πύλες της στη νέα εποχή».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο θεμέλιο μιας νέας προοπτικής τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Υπέρ της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου ο πρωθυπουργός

Υπέρ της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, το σχέδιο της οποίας παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, τάχθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο εν λόγω στόχος θα είναι κεντρικός για το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE, o κ.Τσίπρας επισήμανε ότι το έργο αυτό (σ.σ. προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, που αφορά την περιοχή των 180 στρεμμάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης), θα δώσει νέα προοπτική τόσο στη ΔΕΘ, όσο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Προσέθεσε ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα διαδραματίζουν ξεχωριστό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, με τη ΔΕΘ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη φετινή ΔΕΘ ιστορική, καθώς, όπως είπε, μετά από οκτώ χρόνια, για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το δικό του όραμα από το βήμα της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, επισήμανε την ανάγκη ανάπλασης του Εκθεσιακού Κέντρου, ώστε η ΔΕΘ να αναβαθμισθεί ακόμα περισσότερο. Η μελέτη για το νέο χωρικό σχέδιο παρελήφθη προ λίγων ημερών, όπως είχε επισημάνει ο κ.Τζήκας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την 83η ΔΕΘ, ενώ προσέθεσε ότι εφόσον η ειδική χωρική μελέτη περάσει και από δημόσια διαβούλευση, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν παρατηρήσεις, θα ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, για το οποίο στόχος είναι να έχει εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για το χρηματοδοτικό σχήμα. Βάσει του χωρικού σχεδίου, όπως είχε επισημάνει ο κ. Τζήκας, στο 50% της έκτασης των 180 στρεμμάτων, στις οποίες εδρεύει το εκθεσιακό κέντρο, θα αναδειχτούν οι νέες εμβληματικές εγκαταστάσεις, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξενοδοχείο-μπουτίκ και στο υπόλοιπο μισό θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, που θα δοθεί για χρήση στην πόλη.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέρθηκε στα μεγέθη της 83ης ΔΕΘ, ήτοι στους περισσότερους από 1.500 εκθέτες, στην πλήρη εκθεσιακή κάλυψη, αλλά και στις σημαντικές διεθνείς συμμετοχές, ενώ παρουσίασε και τη smoke free πρωτοβουλία της διοργάνωσης.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo υπογράμμισε τη σημαντική αναβάθμιση της φετινής Έκθεσης και τόνισε την αναγκαιότητα ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου. Τo αναπλασμένο εκθεσιακό κέντρο, που στόχος είναι να αποτελεί αρχιτεκτόνημα-κόσμημα και εμβληματικό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει τον εκθεσιακό ρόλο της πόλης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο.

Τσίπρας: Ο Αντετοκούμπο είναι η καλύτερη επένδυση στην Ελλάδα

Ρόλο πρεσβευτή για τη προώθηση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα αναλαμβάνει ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιάννης Αντετοκούμπο, όπως έγινε γνωστό στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο περίπτερο των εταιριών Τexan και Envipco, κατά την περιήγηση του στους χώρους της 83ης ΔΕΘ.

Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο περίπτερο 13, όπου φιλοξενούνται εταιρείες- κολοσσοί των ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι της Texan και της Envipco του έδειξαν μαγνητοσκοπημένο βίντεο με τον Γιάννη Αντετοκούμπο στη διάρκεια του οποίου ο σταρ του ΝΒΑ, έστειλε το μήνυμα πως «η ανακύκλωση είναι μια παγκόσμια προτεραιότητα, και στον αγώνα αυτόν είμαστε όλοι μια ομάδα. Γιατί η ανακύκλωση είναι υπόθεση όλων μας. Ας αφήσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που τον παραλάβαμε».

Προς το τέλος του μηνύματος, όταν ο Γιάννης Αντετοκούμπο εξήρε τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σχολίασε: «Ο Γιάννης είναι η καλύτερη επένδυση στις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια, οι υπεύθυνοι των εταιρειών χάρισαν στον πρωθυπουργό και στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, από μία φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς, με το νούμερο 34, υπογεγραμμένη από τον διεθνή καλαθοσφαιριστή.

Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας, ενώ ανακύκλωσε ένα πλαστικό μπουκάλι στο αυτόματο μηχάνημα.

Η ελληνική εταιρία Texan και η αμερικανική Envipco μαζί, επενδύουν στην προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας στην Ελλάδα την πρώτη μονάδα παραγωγής μηχανημάτων ανακύκλωσης εκτός συνόρων Αμερικής, καθιστώντας την Ελλάδα κεντρικό κόμβο για όλη την Ευρώπη. Η πρώτη μονάδα παραγωγής θα εγκαινιαστεί στο Μαρκόπουλο Αττικής.

 Μετά από 8 χρόνια μπορούμε να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας 

«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι μια ιστορική στιγμή διότι είναι η πρώτη ΔΕΘ μετά από 8 ολόκληρα χρόνια που μπορούμε πια να σχεδιάσουμε, να οραματιστούμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας όπως εμείς επιθυμούμε στο πλαίσιο βέβαια το δημοσιονομικό που έχουμε αποφασίσει. Είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό είναι νομίζω μια σημαντική στιγμή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ.

«Αλλά είναι μια σημαντική στιγμή και για τη ΔΕΘ και για τη Θεσσαλονίκη που ανοίγει τα φτερά της και πλέον μπορεί να γίνει η οικονομική εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς αυτό το στόχο», προσέθεσε ο Αλεξης Τσίπρας.

Αυτό που πρέπει να πάει τρένο είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και των start ups στην Ελλάδα

Τις ιδέες, τις απόψεις και τους προβληματισμούς νέων Ελλήνων start uppers άκουσε για αρκετή ώρα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της επίσκεψης του στο θεματικό περίπτερο “Ψηφιακή Ελλάδα”, Digital Greece, στην 83η Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο κ.Τσίπρας παρουσία και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, συνομίλησε σε χαλαρό κλίμα με τους νέους και τις νέες που βρέθηκαν στο χώρο για θέματα καινοτομίας και έρευνας.

«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε εσάς. Τις ιδέες, τις σκέψεις και τις απόψεις σας. Δεν κατάφερα να ταξιδέψω μαζί σας στη Θεσσαλονίκη με το τρένο, όμως πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να πάει “τρένο” είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και των star ups στην Ελλάδα», τους είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς τους start uppers τους ενημέρωσε πως κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο 13 των ΗΠΑ, η εταιρία Microsoft σχεδιάζει συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να φτιαχτεί στο χώρο του πανεπιστημίου ένα hub καινοτομίας . «Νομίζω ότι όλα τα πανεπιστήμια της χώρας θα πρέπει να προσανατολιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, και αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής», προσέθεσε ο κ.Τσίπρας.

Οι νέοι από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) που δημιούργησαν βασιζόμενοι σε καινοτόμες ιδέες για την υγεία, τον τουρισμό, την εκπαίδευση και για θέματα βελτίωσης της καθημερινότητας, ενώ του ζήτησαν να σταματήσει η “διαρροή” των νέων μυαλών προς το εξωτερικό. «Οι υψηλά εξειδικευμένοι νέοι άνθρωποι είναι από τα πλεονεκτήματα της χώρας και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτούς», απάντησε ο κ.Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η νεαρή Σουζάνα Θεοδωρίδου, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις start upps της Θεσσαλονίκης λέγοντας χαρακτηριστικά “γιατί να είμαστε τόσο αδικημένοι σε αυτή την πόλη;”.

«Αν και η Θεσσαλονίκη είναι πρωτοπόρος πόλη στις νέες τεχνολογίες έχουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Θα σκεφτούμε να το προχωρήσουμε, καθώς αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου χώρου που υπάρχει δίπλα στο αεροδρόμιο της Μίκρας, “Thess teck”. Σκεφτόμαστε να προχωρήσει το ΤΑΙΠΕΔ στην παραχώρηση του χώρου αυτού και να κάνουμε ένα διαγωνισμό ώστε να προσκληθούν όσοι επιχειρηματίες θα θελήσουν να επενδύσουν σε αυτή την ιδέα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο hub», της απάντησε ο πρωθυπουργός.

Προσέθεσε δε πως σε αυτό το σχέδιο «πρέπει να κινητοποιήσουμε το πανεπιστήμιο και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στην καινοτομία, στις νέες ιδέες και στην ευφυή επιχειρηματικότητα. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες και μια κουλτούρα που μπορεί να δώσει ώθηση στην ορθή επιχειρηματικότητα. Το όραμα μας πρέπει να είναι σε κάθε πόλη που έχει πανεπιστήμιο να στήσουμε δίπλα θερμοκοιτίδες νεοφυούς επιχειρηματικότητας».

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε λίγο πριν αναχωρήσει από το περίπτερο 12 να φωτογραφηθεί με όλους τους νέους start uppers, ενώ τους ευχήθηκε «του χρόνου να μη σας χωράει το τρένο για την 84η ΔΕΘ και η Θεσσαλονίκη να φτάσει σ’ ένα σταθμό που θα υπάρχουν πολλοί άλλοι με ιδέες, όρεξη, ορμή, δημιουργικότητα, για να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και τις προϋποθέσεις τα σημαντικά μυαλά του τόπου μας να μείνουν εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού