(UPD) Συρία: Η “μητέρα των μαχών” στην Ιντλίμπ για την οριστική ήττα των τζιχαντιστών – Εντατικοί βομβαρδισμοί

Η”μητέρα των μαχών” στην Ιντλίμπ της Συρίας,, για την οριστική ήττα των τζιχαντιστών και την επιστροφή του ελέγχου του συνόλου της χώρας στα χέρια του προέδρου Άσαντ, ήδη αρχίζει να εξελίσσεται, καθώς εντατικοί βομβαρδισμοί εκδηλώνονται από χθες.

Η επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη Συρία, επλήγη χθες από τις πιο ισχυρότερες αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εδώ και καιρό, την επομένη μόλις μέρα μετά την αποτυχία τριμερούς συνόδου Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Οι βομβαρδισμοί αναγγέλλουν κλιμάκωση, καθώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και η Ρωσία, ο ισχυρότερος σύμμαχός του, απειλούν εδώ και μήνες να αρχίσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας για την ανάκτηση της βορειοδυτικής αυτής επαρχίας της Συρίας, που γειτονεύει με την Τουρκία.

Πολλές εκατοντάδες πολίτες άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή γιατί φοβούνται ότι επίκειται η επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων. Νωρίτερα, σε αεροπορικές επιδρομές από τις ρωσικές δυνάμεις εναντίον θέσεων των ανταρτών και των τζιχαντιστών στο νοτιοδυτικό Ιντλίμπ σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, ρουκέτες των ανταρτών σε μια γειτονική επαρχία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άμαχους, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η καλά προετοιμαζόμενη επιχείρηση της Δαμασκού, στην οποία συμπράττει ο βασικός σύμμαχος του Άσαντ, η Ρωσία, προκαλεί εδώ και μέρες έντονες αντιδράσεις των δυτικών δυνάμεων, που απεύχονται να ανακτήσει ο Σύρος πρόεδρος  τον έλεγχο και επικαλούνται υπαρκτούς φόβους για μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ, ένεκα των πολεμικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρωτοβουλία της προδρεύουσας αυτόν τον μήνα χώρας, των ΗΠΑ, με θέμα τους αμάχους της Ιντλίμπ.

Ασυνεννοησία επικρατεί όμως και στο τρίγωνο Μόσχα-Άγκυρα-Τεχεράνη, με τις δύο ισλαμικές χώρες να ενδιαφέρονται για τις μεταπολεμικές εξελίξεις στη Συρία, με επίκεντρο την έκβαση του κουρδικού ζητήματος.

Ασυνεννοησία στο τρίγωνο Μόσχα-Άγκυρα-Τεχεράνη

Το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατάφεραν χθες να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για το ζήτημα του Ιντλίμπ, τελευταίου μεγάλου προπύργιου των ανταρτών στη Συρία.

Οι πρόεδροι των τριών χωρών, που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη, συμφώνησαν ωστόσο να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα επιτρέψει να μην χαθούν ζωές αμάχων στην περιοχή αυτή της βορειοδυτικής Συρίας. Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συγκεντρώνει στρατεύματα γύρω από την επαρχία, ενόψει μιας επιχείρησης για την ανακατάληψή της.

Η σύνοδος αυτή σημαδεύτηκε από τη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον πρώτο να ζητά επίμονα την επίτευξη μιας συμφωνίας “εκεχειρίας” προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσει “σφαγή” αν επιτεθούν στο Ιντλίμπ οι καθεστωτικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Τεχεράνης και της Μόσχας. Ο Πούτιν απέρριψε με ευγένεια, αλλά κατηγορηματικά την πρόταση του Τούρκου ηγέτη, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχουν εκπρόσωποι των ενόπλων οργανώσεων σε αυτό το τραπέζι” για να διαπραγματευτούν μια εκεχειρία.

Συνολικά, οι τρεις χώρες εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους, με την Τεχεράνη και τη Μόσχα να επιμένουν για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η “τρομοκρατία” και το δικαίωμα της Δαμασκού να ανακτήσει τα εδάφη της. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, προειδοποιεί για μια επικείμενη “σφαγή”.

“Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ιντλίμπ είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της αποστολής που συνίσταται στην επαναφορά της ειρήνης και της σταθερότητας στη Συρία, όμως αυτή η μάχη δεν πρέπει να πλήξει τους πολίτες, ούτε να υποκινήσει μια πολιτική της καμένης γης”, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους του.

Πριν από τη σύνοδο, ορισμένα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι υπήρχε πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των τριών ηγετών για το Ιντλίμπ. Όμως στο τελικό ανακοινωθέν αναφέρεται απλώς ότι αποφάσισαν να αναζητήσουν από κοινού, “στο πνεύμα συνεργασίας που χαρακτηρίζει τη διαδικασία της Αστάνα” (σ.σ. τις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο Καζακστάν μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το 2015), τρόπους για τη διευθέτηση της κατάστασης στην επαρχία αυτή.

“Συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για τη σταθεροποίηση στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, που προβλέπουν κυρίως τη δυνατότητα, για όσους είναι έτοιμοι να κάνουν διάλογο, να καταλήξουν σε μια συμφωνία” είπε ο Πούτιν μετά τη λήξη της συνόδου. Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόταν στους αντάρτες μαχητές που είναι πρόθυμοι να καταθέσουν τα όπλα.

Οι πρόεδροι Ερντογάν και Ροχανί επέμειναν ότι είναι αναγκαίο να προστατευθούν οι άμαχοι ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, την ίδια ώρα ζητούσε συγκεκριμένα μέτρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο το Ιντλίμπ. “Χρειάζονται διάδρομοι εκκένωσης προς όλες τις κατευθύνσεις, προς τα ανατολικά, τα βόρεια και τα νότια”, τόνισε.

Πούτιν: Η Δαμασκός δικαιούται να ανακτήσει τον έλεγχο επί του συνόλου των συριακών εδαφών

“Η συριακή κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύνολο του εδάφους της και πρέπει να το πράξει” εκτίμησε από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ  Πούτιν.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τα “τρομοκρατικά στοιχεία” στην Ιντλίμπ ότι “συνεχίζουν τις προκλήσεις, τις επιδρομές με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τους βομβαρδισμούς”.

“Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε (…) Οφείλουμε να διευθετήσουμε μαζί το πρόβλημα αυτό”, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι αντίθετος σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ιντλίμπ επειδή το Μέτωπο Νόσρα και οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εκεί δεν συμμετέχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού