Τζανακόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή, υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωσή της

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Βρισκόμαστε ένα μήνα από την έξοδο από το μνημόνιο. Από από όταν δηλαδή οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των προγραμμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης άρχισαν να φαίνονται καθαρότερα. Όταν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αρχίσουν να υλοποιούνται τότε ο κόσμος θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι απλά ένα αφήγημα αλλά αποτυπώνεται στην καθημερινότητα. Ήδη η υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ ξεκίνησε σήμερα με την τροπολογία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Και ακολουθούν κι άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες μπροστά μας: σε λίγες εβδομάδες η νομοθέτηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα αναδρομικά για γιατρούς του ΕΣΥ, τους ενστόλους, τους δικαστικούς, τους ακαδημαϊκούς που θα υλοποιηθούν εντός του έτους, το επίδομα ενοικίου σε 200.000 οικογένειες κλπ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη σκοπεύει να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό σοκ μειώνοντας πάρα πολύ τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην οικονομική ελίτ. Αυτό το προσπάθησε ο κ. Μάγκρι στην Αργεντινή με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα με ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού οι πολιτικές τους είναι περίπου ταυτόσημες: απολύσεις και εκχώρηση του δημόσιου τομέα στις ιδιωτικές εταιρείες, ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ, η πρόταση για τον ΕΝΦΙΑ που θα δημιουργήσει τεράστιες περιφερειακές ανισότητες και θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμες αυξήσεις του.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ
Όλα όσα σχεδιάζουμε για το δημόσιο τομέα έχουν συμπεριληφθεί ως έξοδα στο μεσοπρόθεσμο, είναι κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Σκοπός μας δεν είναι η γιγάντωση του κράτους παρά η αποκατάσταση της κανονικότητας στο δημόσιο τομέα. Κατά την πρώτη 5ετία των μνημονίων ο δημόσιος τομέας μειώθηκε κατά 1/3 χωρίς σχεδιασμό αλλά με οριζόντια μείωση του προσωπικού. Εμείς σκοπεύουμε σε ένα Δημόσιο πιο αποτελεσματικό, πιο ανταποδοτικό, στο να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία. Αλλά και την ίδια στιγμή το Δημόσιο να καλύπτει τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε σχολεία, σε νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην πρόνοια. Ζητήματα που τον κ. Μητσοτάκη φαίνεται δεν τον απασχολούν καθώς έχει πάντοτε τη λύση: ο δημόσιος τομέας να αποδοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τελικά στο πεδίο της κερδοσκοπίας που είναι συνδεδεμένο με αυτή.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Οι περισσότεροι από τους εταίρους μας πλην του ΔΝΤ αποδέχονται ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό. Επομένως αν και εφόσον μπορούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους του +3,5% χωρίς την εφαρμογή του μέτρου τότε δεν είναι αναγκαίο. Εξηγούμε τα επιχειρήματά μας και πιστέψτε με βρισκόμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του μέτρου.

ΕΡΤ
Η ΝΔ έψαχνε αφορμή για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση προς στην ΕΡΤ. Όμως εν προκειμένω το θέμα δεν αφορά στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας αλλά σε ένα δημοσιογραφικό σχόλιο. Αντίθετα στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΣΚΑΙ έχουμε μια εξακολουθητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, ψευδή ρεπορτάζ και ειδήσεις και μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί μια «εικονική τηλεοπτική πραγματικότητα». Η ΕΡΤ έχει επανέλθει στην καθημερινότητα των πολιτών μετά το κλείσιμό της και δίνει μια καθημερινή μάχη. Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι σήμερα είναι η βέλτιστη δυνατή. Ωστόσο γίνεται μια αξιοπρεπής προσπάθεια με σεβασμό στην είδηση και το δημοσιογραφικό λειτούργημα πράγμα που κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί για πολλά από τα κανάλια που σήμερα εκπέμπουν σε πανελλαδικό δίκτυο. Η ΕΡΤ σέβεται τις αναλογικότητες και τις εκπροσωπήσεις των κομμάτων και τηρεί έναν αυστηρό κώδικα δεοντολογίας. Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η απόφαση της ΝΔ είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Εφόσον καταλήξουν θετικά οι διαδικασίες του δημοψηφίσματος και της αναθεώρησης του Συντάγματος εκ μέρους της γείτονος όπως ευχόμαστε τότε η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή. Οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωσή της υπάρχουν. Έχω την εδραία πεποίθηση ότι όλη η διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες πάντα με σεβασμό στις αντίθετες απόψεις εντός της Κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης ενδίδει σε έναν ακροδεξιό λαϊκισμό και πολιτεύεται εκ του ασφαλούς καθώς δεν δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει τη Συμφωνία εάν εκλεγεί.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ
Εάν κάποιος θέλει να ταυτιστεί με αυτό το υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού & ακροδεξιάς στο οποίο έχει καταντήσει η ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη τότε μπορεί να το κάνει. Όλα αυτά όμως γίνονται στην πολιτική επιφάνεια. Το θέμα είναι κατά πόσο τέτοιες μετατοπίσεις συσχετίζονται με την κοινωνικούς κινητικότητα και νομίζω ότι όλο και περισσότερο αυτή θα τείνει στην ενίσχυση της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μιλάμε για μετακινήσεις. Εμείς κάνουμε πολιτική με όρους αρχών. Και είναι και άλλοι, βουλευτές και κόμματα, που το κάνουν. Όπως πχ. το Ποτάμι με τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ΚΙΝ.ΑΛ πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει στη λογική της ταύτισης με μια ακραία ΝΔ συνεχίζοντας μια πολιτική που υλοποιεί από το 2011 από όταν βρέθηκε να συγκυβερνά με τη ΝΔ. Ή θα ακολουθήσει την πορεία που πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη το καλούν να ακολουθήσει δηλαδή μια πορεία έντιμης αυτοκριτικής για όλα όσα έκανε το 90’ & 00’ και οδήγησαν στη χρεοκοπία της χώρας. Και από εκεί και πέρα μια πολιτική στροφή προς προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις. Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι το ΚΙΝ.ΑΛ έχει συνείδηση όλης αυτής της συζήτησης που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη παρά επιμένει να λειτουργεί με όρους πολιτικού ρεμβανσισμού και αυτό θα του βγει σε μεγάλο κακό στις επόμενες εκλογές. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία βλέπουμε τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να έχουν κάνει μια άλλοτε δειλή άλλοτε πιο γενναία αυτοκριτική και να έχουν στραφεί σε πιο παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές και να βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο με την Αριστερά. Εμείς παρακολουθούμε στενά αυτή τη στροφή και τη χαιρετίζουμε αν και τη θέλαμε πιο γενναία. Ωστόσο το ΚΙΝ.ΑΛ φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη παρά επιμένει να σκέφτεται με όρους καθεστωτικού κόμματος και να πολιτεύεται με όρους πολιτικής εμπάθειας.

ΕΥΡΩΠΗ
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοδευτική Ευρώπη ενώπιον ενός μεγάλου διλήμματος. Ειδικά ενόψει των ευρωεκλογών. Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, οι Πράσινοι και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να συζητήσουν πάρα πολύ σοβαρά για τα επόμενα βήματα καθώς η Ευρώπη περνάει μια τεράστια πολιτική κρίση: την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς και την αδυναμία των συντηρητικών δεξιών κομμάτων να «διαβάσουν» τις πραγματικές αιτίες πίσω από αυτήν.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε 2 στρατόπεδα και η Ελλάδα έχει επιλέξει αυτό των ανοιχτών οριζόντων, του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της προσφυγικής προστασίας, της επίλυσης του προβλήματος στη ρίζα του. Και αυτός είναι ένας ανοιχτός αγώνας απέναντι σε αυτούς που θέλουν την Ευρώπη-φρούριο για την Ευρώπη της επόμενης μέρας. Και νόμίζω ότι αυτό που θέλει ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή να μεταφέρει την Ελλάδα στο στρατόπεδο του κ Όρμπαν και του κ. Κουρτς δεν είναι καλή υπηρεσία ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη.

Τις διαχωριστικές γραμμές που διαπνέουν την πολιτική της κυβέρνησης με εκείνη που πρεσβεύει η ΝΔ υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. Επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στα επίκεντρο του νέου μοντέλου ανάπτυξης για την χώρα την εργασία. Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην διόγκωση του δημοσίου αλλά στην αποκατάστασή του με στοχευμένες προσλήψεις.

Ερωτηθείς για τη δημοσκόπηση της Alco που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός αναφορικά με τη μείωση της ψαλίδας αλλά και τη δυσπιστία των πολιτών για το εάν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής που οι εταιρείες άλλοτε την αποτυπώνουν καθαρότερα κι άλλοτε όχι» και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μία καθαρή εικόνα, αντιθέτως βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα μετά την έξοδο από το μνημόνιο» για αν σημειώσει πως τώρα ξεκινούν να γίνονται καθαρές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΝΔ και της σημερινής κυβέρνησης.

«Έχω την απόλυτη αισιοδοξία ότι μία σειρά από μέτρα που έχουν εξαγγελθεί θα υλοποιηθούν άμεσα και ο κόσμος θα αρχίσει να καταλαβαίνει ότι δεν είναι απλώς ένα αφήγημα η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο αλλά αποτυπώνεται στην καθημερινότητά τους, αποτυπώνεται στις κυβερνητικές πολιτικές και αυτό νομίζω είναι το καθοριστικό σημείο που θα κρίνει την επόμενη εκλογική μάχη και θα την κρίνει προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Ήδη σήμερα ξεκίνησε υλοποίηση των εξαγγελιών της ΔΕΘ με την κατάθεση της τροπολογίας ώστε η όλη διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού να επιταχυνθεί .Έτσι λοιπόν στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε την σχετική απόφαση με βάση και την πρόταση που θα καταθέσει η επιτροπή που θα κάνει την διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για να καθοριστεί το ακριβές ποσό της αύξησης του κατώτατου μισθού» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ενώ επανέλαβε τους χρόνους που θα υλοποιηθούν όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και αφορούν στην μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια ( γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους κλπ),

«Το σημαντικό δεν είναι μόνο υλοποίηση των μέτρων αλλά η διαφορετική αντίληψη που διαπνέει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε την νέα οικονομία στην Ελλάδα μετά το μνημόνιο. Θέλουμε μία οικονομία η οποία θα είναι ισχυρή, θα έχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά την ίδια στιγμή θα θέτει και την εργασία στο επίκεντρο, κάτι που διαχωρίζει την πολιτική σκηνή στα δυο» τόνισε ο υπουργός Επικράτειας και επιτέθηκε στη ΝΔ για τα όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις μειώσεις των φόρων και το ασφαλιστικό επιμένοντας πως το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ταυτόσημο με τις πολιτικές του Δ.Ν.Τ.

Για το δημόσιο και τις επικρίσεις περί διόγκωσής του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε « Όλα όσα σχεδιάζουμε για το δημόσιο τομέα έχουν συμπεριληφθεί ως έξοδα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και όλα είναι απολύτως κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων της χώρας».

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: « Σκοπός της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι να γιγαντωθεί το κράτος αντιθέτως είναι να βελτιωθούν οι λειτουργίες του και να υπάρξει αποκατάσταση της κανονικότητας στο δημόσιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι την πρώτη πενταετία της μνημονιακής κατάστασης το ελληνικό Δημόσιο μειώθηκε οριζόντια κατά το 1/3 χωρίς να υπάρξει ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο πού υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

«Τον κύριο Μητσοτάκη φαίνεται να μην τον απασχολεί το πως το ελληνικό Δημόσιο θα εξυπηρετεί γιατί έχει βρει τη λύση, να δώσει λειτουργίες του στις ιδιωτικές εταιρείες είτε αυτό αφορά την κοινωνική ασφάλιση, είτε το κοινωνικό κράτος. Το οποίο δεν υπάρχει στον ορίζοντα των πολιτικών του κυρίου Μητσοτάκη. Είτε αυτό αφορά στενά τις λειτουργίες που σχετίζονται με την άσκηση δημόσιας λειτουργίας, είτε το λογιστήριο του κράτους, θέλει να το αντικαταστήσει με ιδιωτικές εταιρείες ορκωτών λογιστών» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο υπουργός Επικράτειας επέμεινε πως «έχουμε δύο διαφορετικούς κόσμους που συγκρούονται, ναι είναι δυνατόν να έχουμε ένα κράτος ανταποδοτικό αποτελεσματικό, λειτουργικό, λιγότερο γραφειοκρατικό, ένα κράτος οργανωμένο και την ίδια στιγμή έχουμε τη δυνατότητα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πορείας να μειώνουμε και φόρους, όπως φάνηκε και από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ».

Για τις περικοπές των συντάξεων είπε ότι «στο τιμόνι αυτή τη στιγμή της παρακολούθησης του ελληνικού προγράμματος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό είναι πάρα πολύ σαφές και το αποδέχονται όλοι με δεδομένο ότι για παράδειγμα το Δ.Ν.Τ. μπορεί να έχει τη δική του άποψη καθώς ήταν δική του η επιμονή που οδήγησε στην ψήφιση του μέτρου των περικοπών. Το σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι το αν και κατά πόσο το μέτρο αυτό είναι διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό. Φαίνεται πολλοί από τους εταίρους μας, αν όχι σχεδόν όλοι, αποδέχονται ότι το μέτρο αυτό δεν είναι διαρθρωτικό είναι μάλλον δημοσιονομικό. ‘Αρα αν επιτυγχάνουμε το 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019, το 2020, το 2021 με βάση τις προβλέψεις που γίνονται και από τη δική μας μεριά και από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μέτρο δεν είναι σε καμία περίπτωση αναγκαίο» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι είμαστε πολύ κοντά στη μη εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

Μάλιστα επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας πως «από την πρώτη στιγμή στήριξε το πολιτικό της αφήγημα περί του υποτιθέμενου τέταρτου μνημονίου στο γεγονός ότι υπάρχουν προνομοθετημένα μέτρα από την περίοδο της δεύτερης αξιολόγησης. Εμείς τους είχαμε πει τότε να μη βάζουν όλα τους τα λεφτά σε αυτό το πολιτικό αφήγημα. Η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές έχει να διαχειριστεί άλλο ένα πολιτικό αδιέξοδο το οποίο δημιούργησε μόνη της στον εαυτό της διότι η μη εφαρμογή του μέτρου των συντάξεων δε σημαίνει απλώς ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει σημειώσει μια ακόμα επιτυχία μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια αλλά αντιθέτως θα σημάνει και τη νομική κατάρρευση της αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ».

«Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί διακαώς να εφαρμοστεί το μέτρο γιατί διέπεται και από μία ανηθικότητα, δεν δίνει σημασία σε τίποτα εκτός από τη δική της πολιτική επικράτεια, δε νοιάζεται για κανέναν, δε νοιάζεται για τους συνταξιούχους» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «πρόκειται για δύο σαφώς διαφορετικές περιπτώσεις, διαφορετικές πολιτικές επιλογές, η Νέα Δημοκρατία έψαχνε αφορμή για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση (…)

Από την άλλη μεριά στην περίπτωση του ΣΚΑΙ, έχουμε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, έχουμε μία εξακολουθητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας» τόνισε.

«Η Νέα Δημοκρατία έψαχνε αφορμή να δημιουργήσει ένταση και να συμψηφίσει τις δυο περιπτώσεις, δεν έχει δίκιο και ο κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι μια περίπτωση τραβηγμένη από τα μαλλιά» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Καταλόγισε επιλεκτική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, υπενθυμίζοντας πως στην τοποθέτηση του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό ΨΗΠΤΕ Νίκο Παππά φασίστα, δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις δηλώσεις των ΑΝΕΛ είπε ότι «η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή και υπάρχουν οι πολιτικοί συσχετισμοί για την κύρωσή της. Δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, αν κάνει κάποιος τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά, επομένως θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση αυτή θα μπορέσουν να εξαντλήσουν την 4ετία».

«Έχω την εδραία πεποίθηση ότι όλη η διαδικασία θα κινηθεί ομαλά και θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, πάντοτε με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Με αφορμή τη Συμφωνία επιτέθηκε στη ΝΔ υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει κερδίσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο από τις πρωτοβουλίες του κ. Κοτζιά και του Έλληνα πρωθυπουργού που οδήγησαν τελικά στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Η γνώμη μου είναι ότι σενάριο μη υπερψήφισης της Συμφωνίας δεν υπάρχει και ο κ.Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτα άλλο παρά να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών εφόσον αυτή υπερψηφιστεί. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να δούμε την υποκρισία του κ. Μητσοτάκη» είπε και όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία εφόσον ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός.

Για τα ανοίγματα του κ. Μητσοτάκη είπε πως δεν τον απασχολούν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις που επιλέγουν να συστρατευτούν με τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα ανοίγματά του στην κοινωνία, ενώ με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε τα κόμματα να κινηθούν με όρους αρχών και όχι μικροπολιτικής, κάνοντας ειδική αναφορά στη στάση του Ποταμιού.

Επιτέθηκε στο Κίνημα Αλλαγής λέγοντας πως δεν έχει καταλάβει τι γίνεται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και επιμένει να λειτουργεί με όρους πολιτικού ρεμβασισμού.

Για την άτυπη Σύνοδο για το προσφυγικό ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού με αιχμή το γεγονός ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο τάσεις υπογραμμίζοντας την αλματώδη άνοδο των ακραίων κομμάτων και εκτίμησε πως οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να πάρουν τολμηρές αποφάσεις.

« Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν λίγη ώρα είπε ότι η Ευρώπη είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα τα οποία δεν αντιστοιχούνται και απόλυτα στις πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, υπάρχουν και συντηρητικά κόμματα τα οποία δεν θέλουν την Ευρώπη φρούριο. Θέλουμε μία Ευρώπη του ανθρωπισμού, μία Ευρώπη ανοιχτή στους πρόσφυγες μία Ευρώπη της προστασίας των προσφύγων, μία Ευρώπη που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, άρα λοιπόν εκεί τα μέτωπα είναι αρκετά πολύπλοκα. Η γνώμη μου είναι ότι με δεδομένα αυτά τα δύο στρατόπεδα που αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στην Ευρώπη η Ελλάδα έχει επιλέξει τη θέση της η οποία είναι στο στρατόπεδο των ανοιχτών οριζόντων, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της προσπάθειας να εγγυηθεί την προσφυγική προστασία, να δημιουργήσει όρους για την επίλυση του προβλήματος στη ρίζα του. Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ανοιχτή Ευρώπη και όσων υποστηρίζουν την Ευρώπη φρούριο θα σηματοδοτήσει και τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές και την πολιτική πορεία της Ευρώπης για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνη η στάση του κύριου Μητσοτάκη που θέλει να μεταφέρει την Ελλάδα από το ένα στρατόπεδο στο άλλο, δηλαδή από το στρατόπεδο των προοδευτικών δυνάμεων θέλει να την μεταφέρει στο στρατόπεδο του κ. Όρμπαν και του κ. Κουρτς. Αυτό δε νομίζω ότι θα είναι καλή υπηρεσία» κατέληξε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ