Ξυδάκης: Δεν κλωτσάει ολόκληρη η κοινωνία μας έναν ανήμπορο

«Στο Κόκκινο» με τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε ο βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Ρωτήθηκε για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Απάντησε:

Αν δεν υπήρχε το βίντεο της βάναυσης και μέχρι θανάτου επίθεσης που δέχτηκε το θύμα και παράλληλα η αντίδραση των πολιτών (και) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν γνωστός, υπήρχε περίπτωση η δολοφονία να περάσει απαρατήρητη στις πέντε γραμμές ενός αστυνομικού δελτίου.

Για τα διαδικτυακά και τηλεοπτικά δημοψηφίσματα υπέρ ή κατά της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου ο Ν. Ξυδάκης είπε ότι δυστυχώς σε ένα τμήμα της μιντιακής σφαίρας όλα είναι θέαμα, όλα είναι τηλεπαιχνίδι και όλα είναι τζόγος, δεν υπάρχει δημοσιογραφική έρευνα, δεν υπάρχουν καν οι άγραφοι κανόνες ηθικής. Γίνονται γκάλοπ απανθρωπιάς. Αλλά ας μην γενικεύσουμε φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι όλη η κοινωνία είναι ζούγκλα ή αποτελείται ολόκληρη από τους ανθρώπους που κλωτσούν έναν ανήμπορο. Στο βίντεο φαίνεται και ο άλλος άνδρας, αυτός με την κοτσίδα, ο οποίος προσπαθεί να σταματήσει τους δράστες.

Νομίζω ότι και η Ένωση Συντακτών έχει ευθύνη, όταν έχει φθάσει σε τέτοια ανυποληψία το δημοσιογραφικό επάγγελμα και η λειτουργία της δημοσιότητας. Γιατί τότε μαζί καταρρέει ένας πυλώνας της Δημοκρατίας. Δεν είμαι απαραίτητα υπέρ των διοικητικών μέτρων, αλλά αν χρειαστεί κάποια στιγμή θα φτάσεις κι εκεί. Στο μεταξύ, ακόμα και η φραστική αποδοκιμασία έχει τη σημασία της.

Στην πρόσφατη έρευνα της «ΔιαΝΕΟσις» στο χαμηλότερο σκαλί της αξιοπιστίας βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. Και αυτό είναι άδικο και εξοντωτικό, είναι όμως επίσης ένα καμπανάκι. Και στο βαθμό που έχει κάποια αξία αυτή η μέτρηση, πρέπει να τη λάβουμε υπόψη μας. Δεν μπορείς να παρουσιάζεις με υπερηφάνεια το «ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι». Η δημοσιότητα, ο διαρκής δημόσιος έλεγχος, η δημοσιογραφία και αρθρογραφία βρίσκονται στον πυρήνα της Δημοκρατίας