Ο Πολωνός δικηγόρος Άνταμ Μπόντναρ τιμήθηκε με το βραβείο Rafto για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Νορβηγικό ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα τίμησε σήμερα με το ετήσιο βραβείο του τον Πολωνό δικηγόρο Άνταμ Μπόντναρ και την οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών της οποίας είναι επικεφαλής για το έργο τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ανεξαρτησίας των δικαστών στην Πολωνία.

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα που έγιναν από την εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκάλεσαν τη Δευτέρα προσφυγή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό που οι Βρυξέλλες θεωρούν πως αποτελεί παραβίαση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων σε χώρα μέλος της.

To Rafto Foundation της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως ο Άνταμ Μπόντναρ, 41 ετών, και το Γραφείο του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στην Πολωνία επελέγησαν για «τη σημαντική στάση που τήρησαν μπροστά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Πολωνία».

«Αφότου το Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2015 στην Πολωνία, το κόμμα χρησιμοποίησε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο για να υιοθετήσει νόμους που περιορίζουν την ανεξαρτησία των δικαστηρίων και συγκεντρώνουν τις κρατικές εξουσίες», ανακοίνωσε το ίδρυμα Rafto που απονέμει το ομώνυμο βραβείο.

«Νέοι νόμοι δίνουν στην κυβέρνηση τον έλεγχο των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και επιβάλλουν αυστηρά όρια στην ελευθερία της πληροφόρησης και στο πολιτικό λόμπινγκ. Τα δικαιώματα ευάλωτων ομάδων αγνοήθηκαν επανειλημμένα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ