ΗΠΑ: Εντολή Τραμπ στο FBI για συμπληρωματική έρευνα για τον Καβάνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι έδωσε εντολή στο FBI να διεξάγει μια επιπρόσθετη έρευνα για τον υποψήφιο για το Ανώτατο Δικαστήριο Μπρετ Κάβανο, σημειώνοντας ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνά του σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

«Διέταξα το FBI να διεξάγει επιπρόσθετη έρευνα για την ενημέρωση του φακέλου του δικαστή Κάβανο. Όπως ζήτησε η Γερουσία, αυτή η ενημέρωση πρέπει να είναι περιορισμένη και να έχει ολοκληρωθεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα», είπε ο Τραμπ με ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά του ο Κάβανο, με ανακοίνωσή του που έδωσε ο Λευκός Οίκος στη δημοσιότητα, δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το αίτημα των γερουσιαστών.
Η καθηγήτρια Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, μια εκ των τριών γυναικών που κατηγορεί τον Κάβανο για σεξουαλική επίθεση χαιρέτισε την συμπληρωματική έρευνα του FBI, ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων της.

«Ναι» της επιτροπής στην υποψηφιότητα παρά τις αντιδράσεις

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας ψήφισε χτες υπέρ του διορισμού του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο διορισμός του Κάβανο, τον οποίο έχει προτείνει για την θέση αυτή ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ έναντι 10 κατά. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές τον υπερψήφισαν, ενώ οι Δημοκρατικοί τον καταψήφισαν. Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία, είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ μόνο εφόσον αναβληθεί για μία εβδομάδα η συνεδρίαση της ολομέλειας για την επικύρωση του διορισμού, προκειμένου να ερευνήσει η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI), στο διάστημα αυτό, τις κατηγορίες σε βάρος του Κάβανο περί ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Οργή για την αλλαγή στάσης του γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ

Γυναίκες θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης αντιμετώπισαν τον Ρεπουμπλικανό γερουσιάστη Τζεφ Φλέικ ζητώντας του εξηγήσεις. Οι κάμερες κατέγραψαν τη συγκλονιστική στιγμή που η γυναίκα αυτή εμπόδισε τον γερουσιαστή της Αριζόνα να κλείσει την πόρτα του ανελκυστήρα λίγο πριν επανέλθει στην αίθουσα της Γερουσίας όπου θα λάμβανε (σ.σ. στην Επιτροπή) την κρίσιμη απόφαση για το διορισμό ή όχι του Κάβανο. «Κοιτάξτε με και πείτε μου αν πιστεύετε ότι δεν έχει σημασία αυτό που μου συνέβη» είπε με δάκρυα στα μάτια η γυναίκα στον Φλέικ που έδειχνε ανήμπορος να την κοιτάξει.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ