Φάμελλος: Περιβαλλοντική πολιτική δεν γίνεται με ευχολόγια, ούτε παγκόσμια ούτε τοπικά

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μίλησε στη Θεσσαλονίκη, στο Ecocity Forum με θέμα: «Κυκλική οικονομία στις έξυπνες πόλεις».

«Περιβαλλοντική πολιτική δεν γίνεται με ευχολόγια, ούτε παγκόσμια ούτε τοπικά. Στην ελληνική κυβέρνηση έχουμε επιλέξει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Δεν επιτρέπεται να μη λαμβάνουμε κατά προτεραιότητα υπόψη μας την παράμετρο της κλιματικής αλλαγής και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης σε κανένα θέμα και σε καμία πολιτική, σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς απουσιάζουν οι ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές και πλεονάζουν τα ευχολόγια και οι ηθικές αναφορές στο περιβάλλον. Και οι αλλαγές αυτές απαιτούν και το αντίστοιχο πολιτικό και ανθρώπινο δυναμικό» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, στο Ecocity Forum με θέμα: «Κυκλική οικονομία στις έξυπνες πόλεις».

Όπως είπε, παρότι οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πράξη εφαρμόζονται πολιτικές εις βάρος αυτών των στόχων. Απόδειξη είναι η περίπτωση της Ελλάδας, όπου η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε οδήγησε την περίοδο 2010-2015 σε μεγέθυνση των προβλημάτων φτώχειας, ανεργίας, πρόσβασης στην υγεία και στην παιδεία, που είναι στους πρωτεύοντες στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, ενώ είχαμε αποεπένδυση 25%, ανεργία 28% και φτώχεια 35%. Αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη ανάπτυξη. Και για να προσεγγίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω, για να μην εφαρμοστούν ποτέ ξανά στη χώρα μας τέτοιες πολιτικές, για να μην ξαναχρεοκοπήσουμε πολιτικά, ηθικά, παραγωγικά και οικονομικά. Πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό και οικονομικό μοντέλο, αλλά και την καθημερινότητα και τη στάση ζωής» είπε.

Τόνισε ακόμη ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι στενά συνδεδεμένη με το περιβάλλον και δεν μπορεί να διαχωριστεί. «Οι φυσικοί πόροι και η ποιότητα περιβάλλοντος, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα, μπορούν να τροφοδοτήσουν τις επενδύσεις» είπε και πρόσθεσε: «Στο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει η περιβαλλοντική πολιτική στην ανάπτυξη η απάντηση είναι: Κτηματολόγιο, χωρικά σχέδια, δασικούς χάρτες, σχέδια διαχείρισης υδάτων, σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας, σύνδεση των προστατευόμενων περιοχών με τα τοπικά προϊόντα, έργα ανακύκλωσης και ανάκτησης πόρων, υποδομές περιβαλλοντικής ασφάλειας για απορρίμματα και λύματα, ηλεκτρονική περιβαλλοντική αδειοδότηση, διάφανη και δημόσια παρακολούθηση περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων, ισότιμους ελέγχους, Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων κ.λπ.».

Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία, ο αν. υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για παραγωγικό μοντέλο που ταιριάζει στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ ενημέρωσε για την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από την ελληνική στρατηγική κυκλικής οικονομίας, που έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΟΙΠ, θα τεθεί στην ολομέλεια της ΟΚΕ και θα κατατεθεί τον Δεκέμβριο στην ΕΕ. Όπως είπε, «περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά, ώστε να καταστεί δυνατή η ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση και εμπορία προϊόντων, στοχευμένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τροποποίηση και του αναπτυξιακού νόμου, σύνδεση της γνώσης και της έρευνας με την παραγωγή και λειτουργία του Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας, όπου θα προβάλλονται και θα χρηματοδοτούνται οι καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ BLOGVIEW

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μενού