3 ανταλλάγματα ζητάει το ΔΝΤ για τη μη περικοπή των συντάξεων

Ειδικού συνεργάτη

Κατατίθεται στην Ε.Ε. το σχέδιο του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στις προβλέψεις του δεν θα περιλαμβάνονται νέες περικοπές στις συντάξεις.

Την ώρα που το τελικό σκηνικό δημιουργίας των προϋποθέσεων πολιτικής ανοχής στην Ε.Ε. για την ακύρωση των νέων περικοπών στις συντάξεις έχει αρχίσει να σχηματοποιείται, η τελευταία εκκρεμότητα σχετικά μ’ αυτό, η στάση του ΔΝΤ, βρίσκεται σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης. Τις σχετικές συνεννοήσεις, κατά εξουσιοδότηση μάλιστα του eurogroup, έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές των  Βρυξελλών, επιζήτησε  να εξασφαλίσει τη σιωπή του ΔΝΤ, εν όψει της ειλημμένης αυτήν την ώρα απόφασης της κυβέρνησης να καταθέσει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες κρατικό προϋπολογισμό για τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, χωρίς τις περικοπές.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ε.Ε. και Ελλάδα ζητούν από το ΔΝΤ, σε πρώτη φάση, να αποφύγει δυσμενή σχολιασμό για έναν προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019 χωρίς τις περικοπές, και σε δεύτερη φάση, αντίστοιχη «σιωπή» του στην πρώτη έκθεσή του ακολούθως, που τοποθετείται στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι  υπάρχει κατ’ αρχήν θετική αντίδραση του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ανοχή χωρίς αρνητικό σχολιασμό, όταν την προσεχή Δευτέρα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Για το δεύτερο σκέλος του αιτήματος Αθήνας-Βρυξελλών προς το ΔΝΤ, δηλαδή να παραταθεί η «σιωπή» του Ταμείου και κατά την επόμενη περίοδο, έχουν εγερθεί 3 ανταλλάγματα από μεριάς της κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ανταλλάγματα αυτά είναι:

  1. Η δέσμευση για πλήρη και χωρίς καμιά εξαίρεση υλοποίηση του συμφωνημένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων,
  2. Η διαβεβαίωση ενεργοποίησης του ESM (εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο ) για τις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στην προσπάθεια περιορισμού των «κόκκινων δανείων» και
  3. Να μην τεθεί αυτήν την περίοδο από μεριάς Αθηνών-Βρυξελλών θέμα πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με εξαγορά τους από τον ΕSM, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τα χαμηλότερα επιτόκια με τα οποία χρεώνει ο ΕSM, σε σύγκριση με τα επιτόκια του ΔΝΤ.

Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, υπό τον όρο της ανωνυμίας, πριν λίγο εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα χωρίς τις περικοπές και η αποδοχή του από τους δανειστές, θα πρέπει ως τώρα να θεωρείται διασφαλισμένη.

Τέλος, από μεριάς Ε.Ε. δυσκολότερο από τα 3 ανταλλάγματα που ζητεί το ΔΝΤ θεωρείται η ενεργοπoίηση του ESM για τις ελληνικές τράπεζες.