+Plus

Τί συζητήθηκε στο κρίσιμο τηλεφώνημα Τσίπρα-Κοτζιά, πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

Ειδικού συνεργάτη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες το πρωί (Παρασκευή) ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς (και πριν τη συνέντευξη Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, όπου και βρισκόταν ο πρωθυπουργός), σε μια προσπάθεια με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να πέσουν οι υψηλοί τόνοι που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, εξ αφορμής της παραίτησης του δεύτερου και των σχολίων που έκαναν σε συνέχεια αυτής κυβερνητικά στελέχη και ο γραμματέας του ΣΥ.ΡIΖ.Α., Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο πρωθυπουργός έδειξε κατανόηση για την έντονη αντίδραση Κοτζιά στις αναφορές περί “ακατανόητης παραίτησης” και ευχαρίστησε τον μέχρι πριν λίγες μέρες υπουργό του για την διασαφήνιση ότι οι 3 βουλευτές της συμπολίτευσης που προέρχονται από την κίνηση «Πράττω», της οποίας ηγείται ο κ. Κοτζιάς, δεν πρόκειται να αμφισβητήσουν την κυβέρνηση.

Φυσικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν πρόκειται για μια εξέλιξη που κλείνει  το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί, αφού θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή για αποκατάσταση των σχέσεων που έχουν θιγεί καίρια. Ωστόσο, και με την κατ’ ίδίαν συνάντηση των δύο ανδρών που θα ακολουθήσει τις προσεχείς ημέρες (που συμφωνήθηκε στο τηλεφώνημα αυτό και δεν πρόκειται για τις διαδικασίες αλλαγή φρουράς για το χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Εξωτερικών), εκφράζονται πλέον βάσιμες ελπίδες ότι η κυβερνητική κρίση απετράπη και δεν θα έχει συνέχεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Κοτζιά, ξεκαθάρισε ότι η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό δεν θα είναι μια προσωρινή κίνηση, αλλ’ ότι ο κ. Τσίπρας θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο τουλάχιστο μέχρι την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, μια δέσμευση η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του κ. Κοτζιά, κατόπιν της προαναγγελθείσας και αναμενόμενης καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από τον κ. Καμμένο.

Παράλληλα, δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία δημοσιογραφικών πηγών, σύμφωνα με την οποία ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη παραχωρήσει συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία διατηρεί ψηλούς τόνους κατά υπουργών. Ωστόσο, αυτό δεν έχει διασταυρωθεί από πηγές προσκείμενες στον κ. Κοτζιά και μένει να φανεί. Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις αυτές, ακόμη κι αν έχει παραχωρηθεί τέτοια συνέντευξη, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως έχει ήδη η δημοσίευσή της έχει ανασταλεί.

Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, παρ’ ό,τι υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει στη σημερινή Βουλή συσχετισμός δυνάμεων τέτοιος που θα μπορούσε να προκαλεί ανησυχίες για την κυβερνητική σταθερότητα, βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τις εξελίξεις, αναγνωρίζοντας ότι έχει παραχθεί από τις εξελίξεις αβεβαιότητα και παρά τις κατευναστικές παρεμβάσεις των τελευταίων ωρών.

Μεταξύ των συνεπειών της αβεβαιότητας, όπως αναφέρεται σχετικά, είναι και η προσεκτική παρακολούθηση της ανοδικής πορείας των spreads, η οποία αποδίδεται κυρίως στις εξελίξεις στην Ιταλία και της σύγκρουσης με τοις Βρυξέλλες για τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως τυχόν κυριαρχία κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα την επιδείνωνε και θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα.